неделя, 6 ноември 2011 г.

Сицилиански портокалово-бадемов сладкиш


Продукти:
4 яйца
250 мл. течна сметана
130 гр. захар
30 гр. брашно
130 гр. бадеми (смлени)
50 гр. бадеми (филирани)
2 портокала
1 лимон
1 пак. бакпулвер
1 ванилия на прах
1 щипка канела
20 гр. краве масло
Пудра захар

Приготвяне:
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват заедно с 2/3 от захарта, добавя се фино настърганата кора от единия портокал и от лимона, сока и от двата портокала и от лимона, смлените бадеми, брашното и бакпулвера. В отделен съд се разбиват на твърд сняг белтъците с останалата част от захарта, след което се добавят към жълтъците като много внимателно се разбърква. Получената смес се изсипва в дълбока форма за печене, дъното на която предварително е покрита с пергаментова хартия и е намазана с масло. Пече се при 180°С за около 35-40 минути. Оставя се да изстине във формата, след което се обръща върху чиния и се поръсва с пудра захар. Готовият сладкиш се гарнира с филирани бадеми и с разбитата заедно с ванилията, канелата и останалата портокалова кора сметана.