петък, 4 ноември 2011 г.

Гръцки лимонов сладкиш


Продукти:

6 яйца

430 гр. брашно

400 гр. захар

225 гр. краве масло

250 мл. кисело мляко

½ ч.л. настъргана кора от лимон

2 суп.л. лимонов сок

5 гр. сода бикарбонат

2 гр. сол

 

Приготвяне:

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват заедно с половината от захарта, добавя се размекнатото масло, киселото мляко, кората от лимон и лимоновия сок. В отделна купа се разбиват белтъците с останалата част от захарта, а в трета купа се смесват брашното, содата и солта. Към жълтъчната смес се добавят постепенно белтъците и сместа с брашното като много внимателно се разбърква. Получената смес се излива в предварително намазана с масло и поръсена с брашно форма за печене или тавичка и се пече при 180°С за около 1 час. Готовият сладкиш се сервира охладен.