сряда, 2 ноември 2011 г.

Средиземноморска супа с тиква


Продукти за 4 порции:
600 гр. тиква (почистена)
2 моркова
1 сварен картоф
1 стрък целина
1 глава лук
3 суп.л. градински чай (салвия)
1 ч.л. канела
1 ч.л. кориандър
¼ ч.л. куркума
¼ ч.л. индийско орехче
¼ ч.л. джинджифил
2 суп.л. захар
½ ч.л. сол
1 кубче пилешки или зеленчуков бульон
5 ч.чаши вода
3 суп.л. зехтин
1 ч.чаша заквасена сметана
Печени, белени слънчогледови ядки (за гарниране)
Кротони (за гарниране)

Приготвяне:
Тиквата се нарязва на кубчета, поставя се в тавичка и се пече до готовност за около 40-45 минути при загрята до 250ºС фурна. В дълбок съд се задушават в мазнината нарязаните на дребно лук, моркови, целина и градински чай, след което се добавят 3 ч.чаши вода и се вари около 15 минути, след което се добавят парчетата тиква, нарязания на кубчета картоф и всички продукти се пасират до хомогенна смес. Добавят се останалите 2 ч.чаши вода и подправките и се вари още 10-15 минути. Накрая се добавя сметаната и се разбърква добре. Готовата супа се гарнира със слънчогледовите ядки и кротоните.