понеделник, 7 ноември 2011 г.

Торта с лимонов крем


Продукти:
За тестото:
- 230 гр. брашно
- 120 гр. краве масло
- 2 суп.л. пудра захар
- 1 яйце
- 1 ванилия
За плънката:
- 6 яйца
- 350 гр. захар
- 120 гр. краве масло
- 4 лимона
- пудра захар (за поръсване)

Приготвяне:
Маслото се стрива заедно с брашното до получаването на ронливо тесто. Добавя се пудрата захар, яйцето, ванилията и 1 суп.л. студена вода. Тестото се омесва добре и се разточва върху поръсен с брашно плот, след което разточения лист се прехвърля в кръгла форма за печене така, че да облепи дъното и стените на съда. Покрива се с фолио и се пече при 200°С за около 10 минути. Междувременно се приготвя плънката като яйцата се разбиват заедно със захарта и маслото на водна баня. Добавя се настърганата кора от лимоните и лимоновия сок и се бърка до сгъстяване, след което се изсипва върху изпечената кора, подравнява се и се пече още 20 минути. Готовата торта се оставя да се охлади във формата, след което се изважда върху чиния и се поръсва с пудра захар.