сряда, 4 януари 2012 г.

Чешка супа Кулайда


Продукти:
4-5 картофа
200 гр. заквасена сметана
1 яйце
1 дафинов лист
5-6 зърна бахар
1 суп.л. брашно
Сол
Лимонов сок
Копър (магданоз)

Приготвяне:
Картофите се обелват, измиват и се нарязват на кубчета. Заливат се със студена вода, добавят се дафиновия лист, бахара и малко сол и се варят до омекване. В отделна купа се смесват сметаната, брашното и 4-5 лъжици от горещата супа, след което сместа се излива постепенно към супата при непрекъснато бъркане. Накрая се доовкусява със сол и лимонов сок и се добавя яйцето (директно в горещата супа) – целта е да се пресече. Готовата супа се сервира топла, поръсена с прясно нарязан копър или магданоз.