Салати

Салата от киноа по мексикански

 

Продукти:

1 ч.чаша киноа

2 ч.чаши пилешки бульон

2 стръка зелен лук

1 люта чушка

2 скилидки чесън

1 ч.чаша чери домати

1 ч.л. канела

1 ч.л. чили на прах

1 щипка лют червен пипер

1 малка връзка магданоз

Сокът от половин лимон

2 суп.л. студенопресован зехтин

Сол

Черен пипер

 

Приготвяне:

В дълбок съд се поставя киноата, залива се с пилешкия бульон и се вари на бавен огън около 15-20 минути докато поеме цялата течност, след което се оставя да се охлади. Към охладената киноа се добавят нарязаните на половинки чери доматчета, нарязаните на дребно лук, люта чушка, чесън и магданоз и се овкусява със сол, черен пипер, канела, чили, лют червен пипер, лимонов сок и зехтин. Готовата салата се оставя в хладилник за около 1-2 часа, за да се обединят ароматите.

 

 

Хумус

 

Продукти:
600 гр. нахут (от консерва, отцеден)
2-3 скилидки чесън
2/3 ч.чаша сусамов тахан
4 суп.л. лимонов сок
½ ч.чаша вода
¼ ч.чаша зехтин
½ ч.л. сол
Борови семки (по желание)
Магданоз (по желание)

Приготвяне:
Нахутът, счуканите скилидки чесън, сусамовия тахан, лимоновия сок, водата и зехтина се поставят в блендер и се пасират до получаване на хомогенна смес. Овкусява се със сол и се сервира поръсен с борови семки и дребнонарязан магданоз.


Салата от печени чушки

 

Продукти:
6 печени чушки
30 гр. смлени орехи
1 суп.л. слънчогледово олио
½ суп.л. оцет
Сол
Магданоз

Приготвяне:
Чушките се нарязват на ивички, овкусяват се със сол, оцет и олио и се поставят в чиния за сервиране. Отгоре се поръсват със смлените орехи и с нарязания на дребно магданоз. Готовата салата се сервира веднага.


Мексиканска коледна салата

 

Продукти:
За салатата:
- 600 гр. кубчета ананас (от консерва)
- 400 гр. филийки червено цвекло (от консерва)
- 2 портокала
- 2 ябълки
- 1 банан
- 1 маруля
- ½ ч.чаша печени фъстъци
- ½ ч.чаша зърна от нар
- 1 лайм (или лимон)
За дресинга:
- 4 суп.л. зехтин
- 2 суп.л. оцет
- 2 суп.л. захар
- сол

Приготвяне:
На дъното на дълбока купа се накъсват листата от маруля. Върху тях се поставят отцедените ананас и червено цвекло, нарязаните на филийки портокал, ябълка и банан и отгоре се поръсват фъстъците и нара. В отделна купа се приготвя дресинга като се смесят зехтина, оцета, захарта и солта. Полученият дресинг се полива върху салатата. Готовата салата се сервира веднага, гарнирана с резенчета лайм (или лимон).


Салата от черен боб и манго


Продукти:
2 бр. манго
1 ч.чаша черен боб (от консерва)
1 червена чушка
1 глава червен лук
2 суп.л. пресен кориандър
2 суп.л. портокалов сок
1 малка люта чушка
1 суп.л. лимонов сок
1 щипка канела
Сол

Приготвяне:
Мангото се обелва и се нарязва на кубчета. Добавят се отцедения боб, нарязаната на кубчета чушка, нарязаните на дребно лук и люта чушка, кориандъра, канелата, лимоновия и портокаловия сок и сол на вкус. Разбърква се внимателно и се оставя в хладилник за около 30 минути. Готовата салата се сервира охладена.


Салата от авокадо, домати и яйца


Продукти:

4 бр. авокадо

8 домата

8 твърдо сварени яйца

2 глави лук

1 зелена чушка

1 червена чушка

6 големи репички

4 скилидки чесън

Лимонов сок

1 връзка пресен кориандър

Маруля (за гарниране)

Сол

Черен пипер

 

Приготвяне:

Авокадото се нарязва на половинки, почиства се, обелва се и се нарязва на кубчета. Добавят се нарязаните на кубчета домати, нарязаните на ивички чушки, нарязаните на шайби репички, счукания чесън и нарязния на дребно кориандър. Овкусява се с лимонов сок, сол и черен пипер, разбърква се внимателно и се оставя в хладилник за около 3 часа. Готовата салата се поднася върху подложка от маруля, поръсена с настъргано яйце.

 

 

Немска салата от краставици

 

Продукти:
1 голяма краставица
3 суп.л. слънчогледово олио
5 суп.л. винен оцет
1 суп.л. захар
1 глава лук
Сол
Черен пипер
Копър
Магданоз

Начин на приготвяне:
Краставицата се обелва, измива и се нарязва на тънки филийки, добавя се нарязания на кубчета лук и се овкусява с олио, оцет, захар, сол, черен пипер и нарязани на ситно копър и магданоз.


Алжирска салата


Продукти за 4 порции:
2 червени чушки
4 домата
½ краставица
1 глава лук
½ ч.чаша черни маслини
6 бр. филе от аншоа
2 твърдо сварени яйца
3 суп.л. зехтин
1 суп.л. оцет
босилек
сол
черен пипер

Приготвяне:
Чушките се почистват от семките и се нарязват на ивички. Към тях се добавят нарязаните на кубчета домати, нарязаните на шайби краставици, нарязаните на дребно лук и филе от аншоа, четвъртинките яйца, маслините и подправките. Всички продукти се размесват добре и готовата салата се сервира веднага.


Турска зелева салата


Продукти:
½ глава зеле
4 моркова
100 мл. зехтин
Сокът от 1 лимон
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Зелето се почиства, измива и се нарязва на ивички. Поръсва се със сол и се намачква с ръце. Добавят се настърганите моркови и дресинга, приготвен като в отделна купа се смесват зехтина, лимоновия сок, сол и черен пипер. Готовата салата се разбърква добре и се сервира веднага.


Турска картофена салата


Продукти:
3 картофа
2 стръка зелен лук
4-5 суп.л. зехтин
3 суп.л. лимонов сок
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Картофите се сваряват в подсолена вода заедно с обелките, след което се обелват и се нарязват на кубчета. В отделна купа се приготвя дресинга като се смесят зехтина, лимоновия сок, солта и черния пипер. Готовата салата се сервира топла като върху картофите се полива дресинга и поръсва с дребно нарязан зелен лук.


Турска салата със зелени маслини


Продукти:
20-30 зелени маслини с чушка
½ маруля
1 морков
2 суп.л. смлени орехи
4 суп.л. зехтин
1 суп.л. гренадин
1 щипка червен пипер
1 скилидка чесън
Магданоз
Сол

Приготвяне:
Марулята се почиства, измива и се накъсва. Добавят се маслините, настъргания морков и орехите. В отделна купа се подготвя дресинга като се смесят зехтина, гренадина, червения пипер, счукания чесън със солта. Готовата салата се полива с дресинга и се поръсва с дребно нарязан магданоз.


Салата от моркови и ябълки


Продукти:

4 моркова

5 ябълки

Сок от половин лимон

1 суп.л. слънчогледово олио

Захар (или мед)

 

Приготвяне:

Морковите и ябълките се почистват и настъргват, овкусяват се с лимоновия сок, олиото и захарта (или меда), разбъркват се добре и се сервират като салата или като гарнитура към различни ястия.

 

 

Унгарска зелева салата


Продукти: 
1 зелка (около 1 кг.)
2 домата
1 чушка
1 малка глава лук
1/3 ч.чаша ябълков оцет
3 суп.л. зехтин
1 суп.л. захар
1 суп.л. сол
черен пипер

Приготвяне:
Зелката се нарязва на ивички, добавя се солта, обърква се добре и се оставя да отлежи около 1 час, след което излишната течност се отцежда. Добавят се нарязаните на дребно чушки и лук и се залива с дресинга, приготвен чрез смесването на оцета, зехтина, захарта и черния пипер. Готовата салата се сервира охладена, укравена с парченца домати.


Топла картофена салата по унгарски (Meleg Krumplisaláta)


Продукти за 6 порции:
6 картофа
3 твърдо сварени яйца
3 суп.л. краве масло
1 малка връзка зелен лук
1 ч.чаша заквасена сметана
6 листа от маруля
копър (или магданоз)
сол
черен пипер
червен пипер

Приготвяне:
Лукът се нарязва на дребно и се запържва леко в маслото. Добавя се сметаната и се овкусява със сол и черен пипер. Картофите се сваряват, обелват, нарязват се на шайби и се подреждат заедно с нарязаните яйца на шайби в чинии върху листо от маруля. Отгоре се разпределя лучения сос, поръсва се с червен пипер и ситно нарязан копър (или магданоз) и се сервира веднага.


Унгарска доматена салата (Paradicsomsalata)


Продукти:
4 домата
1 краставица
2 чушки
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
3 суп.л. оцет
1 ч.л. захар
6 суп.л. слънчогледово олио
магданоз или копър
сол
черен пипер

Приготвяне:
Доматите се нарязват на кубчета, добавят се нарязаните на филийки краставици и лук и нарязаните на дребно чушки, магданоз (или копър) и чесън. Салатата се овкусява със сол, черен пипер, захар, оцет и слънчогледово олио и се оставя да отлежи около 30 минути преди сервиране.


Салата от яйца и краставици (Uborkás Tojássaláta)


Продукти:
1 твърдо сварено яйце
1 малка прясна краставица
3 кисели краставички
2 суп.л. майонеза
2 суп.л. заквасена сметана
чесън (по желание)
лук (по желание)

Приготвяне:
Яйцето и краставиците се нарязват на кубчета. Добавя се сметаната и майонезата и се обърква добре. По желание може да се добавят нарязан на дребно чесън и/ или лук. Готовата салата се сервира охладена.


Испанска тропическа салата (Ensalada Tropical)


Продукти:
1 манго
1 киви
1 авокадо
1 папая
3 филета аншоа
2 парчета пушена сьомга
100 гр. меко сирене (напр. Моцарела)
3 суп.л. зехтин
2 суп.л. оцет
1 щипка сол

Приготвяне:
Сиренето, сьомгата и аншоата се нарязват на кубчета. Всички плодове се почистват, измиват и се нарязват на резенчета или филийки. От всеки плод се оставят по 1-2 резенчета, които се пасират заедно със зехтина, оцета и солта до получаването на хомогенен дресинг. Накрая плодовете се аранжират в плато или порционни чинии, отгоре се подреждат сиренето, сьомгата и аншоата и всички продукти се поливат с дресинга.


Салата Качумбър


Продукти:
1 краставица
2 глави лук
3 домата
2 чушки
1 маруля
3 ч.л. сок от лимон (или лайм)
сол
черен пипер
1 ч.л. оцет
1 ч.л. зехтин
½ ч.л. чили на прах

Приготвяне:
Краставицата, лука, марулята, доматите и чушките се измиват, почистват и се нарязват на ивици. Добавя се дресинга, получен чрез смесването на сока от лимон (или лайм), солта, черния пипер, оцета, зехтина и чилито. Готовата салата се обърква добре и се сервира веднага.


Мооли Лачха (Салата от репички)

 

Продукти:
½ кг. репички
1 парче пресен джинджифил
1 домат
2 ч.л. сок от лимон (или лайм)
кориандър
сол

Приготвяне:
Репичките се нарязват на шайбички и се оставят за около 5 минути, след което от тях се отцежда излишната вода. Добавят се нарязаните на дребно джинджифил и домат, кориандъра и сока от лайм. Разбърква се добре и се сервира веднага.


Салата с нахут


Продукти:
1 ч.чаша нахут
1 картоф
1 домат
1 суп.л. нарязани на дребно листа от кориандър
1 люта чушка
2 ч.л. сок от лайм (или лимон)
1 щипка чили на прах
1 щипка черен пипер
2 щипки канела
Сол

Приготвяне:
Нахутът се сварява, изцежда и се поставя в дълбока купа. Към него се добавят сварения и нарязан на кубчета картоф, нарязания на кубчета домат и нарязаната на дребно люта чушка. Готовата салата се овкусява с подправките, разбърква се добре и се сервира веднага.