Супи


Млечна кремсупа с царевично брашно и орехи


Продукти:
1 литър прясно мляко
2-3 суп.л. царевично брашно
50 гр. краве масло
2-3 суп.л. смлени орехи
Сол

Приготвяне:
Към врящото мляко се добавя постепенно царевичното брашно, докато се сгъсти като боза. Посолява се и се оставя да ври около 10-12 минути, след което се добавят маслото и смлените орехи. Готовата супа се сервира веднага.


Супа от праз


Продукти:
2-3 стръка праз
100 гр. сирене
2 суп.л. брашно
3 суп.л. слънчогледово олио
Сол
Кисело мляко (за гарниране)

Приготвяне:
Празът се почиства, измива, нарязва се на дребно и се изсипва във вряща подсолена вода. Вари се до омекване. Междувременно в отделен съд  се запържва брашното заедно с мазнината, след което се разрежда с 3-4 суп.л. от врящата супа и получената смес се излива в супата на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Добавя се нарязаното на кубчета сирене и при нужда се доовкусява със сол. Готовата супа се сервира топла, гарнирана с кисело мляко (около 1 суп.л. на порция).


Пилешка супа с броколи и Чедър


Продукти:
200 гр. пилешко месо (без кожа и кости)
400 гр. броколи
100 гр. сирене Чедър
1 ч.чаша прясно мляко
1 глава лук
2 суп.л. зехтин
3 суп.л. брашно
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Пилето се нарязва на кубчета и се сварява в подсолена вода до пълно омекване на месото. Междувременно лукът се почиства, нарязва се на дребно и се запържва в мазнината. Добавя се брашното и се запържва още 2-3 минути, след което се добавят 3-4 лъжици от горещата супа, разбърква се добре и получената смес се добавя към супата. Добавят се и нарязаните на малки розички броколи и прясното мляко и се оставя да ври на бавен огън около 4-5 минути. Накрая се доовкусява със сол и черен пипер и се добавя настърганото сирене Чедър. Готовата супа се сервира топла.


Гръцка лимонова кремсупа Авголемоно

 

Продукти:
½ бр. пиле
1 морков
1 стрък целина
1 глава лук
½ ч.чаша ориз
2 яйца
½ ч.л. настъргана лимонова кора
Сокът от 1 лимон
6 ч.чаши вода
Сол
Бял пипер

Приготвяне:
Пилето се почиства, измива и се сварява в подсолена вода заедно с едронарязаните лук, морков и целина до пълно омекване на всички продукти, след което пилето и зеленчуците се изваждат, бульона се прецежда и в него се сварява ориза. Междувременно яйцата се разбиват в отделна купа, добавят се лимоновия сок, настърганата лимонова кора и 4-5 лъжици от горещата супа, след което сместа се добавя към супата на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Накрая супата се доовкусява със сол и бял пипер и се сервира топла, гарнирана с резенчета лимон. Традиционната супа Авголемоно се сервира без първоначално сварените пиле и зеленчуци, но по желание те може да се нарежат на кубчета и да се добавят към кремсупата.


Чешка супа Кулайда


Продукти:
4-5 картофа
200 гр. заквасена сметана
1 яйце
1 дафинов лист
5-6 зърна бахар
1 суп.л. брашно
Сол
Лимонов сок
Копър (магданоз)

Приготвяне:
Картофите се обелват, измиват и се нарязват на кубчета. Заливат се със студена вода, добавят се дафиновия лист, бахара и малко сол и се варят до омекване. В отделна купа се смесват сметаната, брашното и 4-5 лъжици от горещата супа, след което сместа се излива постепенно към супата при непрекъснато бъркане. Накрая се доовкусява със сол и лимонов сок и се добавя яйцето (директно в горещата супа) – целта е да се пресече. Готовата супа се сервира топла, поръсена с прясно нарязан копър или магданоз.


Пилешка чорба по добруджански

 

Продукти:
300 гр. пилешко месо
2 глави лук
1 морков
2 чушки
2 яйца
6 суп.л. брашно
1 ч.чаша кисело мляко
2 суп.л. слънчогледово олио
Джоджен
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Пилешкото месо се измива, почиства, след което се вари заедно с почистените и нарязани на едро лук, моркови и чушки. Добавят се олиото и сол на вкус. След като се свари пилешкото месо се обезкостява и се нарязва на парчета. От 5 суп.л. брашно и едно от яйцата се замесва твърдо тесто, което се разточва, навива се на малко руло и се нарязва на цилиндърчета, които се пускат във врящата супа.  В отделен съд се прави застройката като се разбива 1 яйце с 1 суп.л. брашно и киселото мляко. Загрява се на слаб огън като непрекъснато се бърка докато се сгъсти, след което се разрежда с 3-4 лъжици от супата, вари се още 1-2 минути и се излива към готовата супа на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Накрая супата се подправя с джоджен и черен пипер и се поднася топла.


Арабска супа от нахут

 

Продукти:
1 ч.чаша нахут
1 суп.л. зехтин
2 глави лук
5-6 скилидки чесън
1 червена люта чушка
2 суп.л. пресен кориандър
1 ч.л. синап на прах
3 суп.л. лимонов сок
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Нахутът се оставя да се накисне във вода около 12 часа, след което водата се подменя с нова и се вари около 1 час. Междувременно нарязаните на дребно лук, чесън и люта чушка се запържват в зехтина за 4-5 минути, след което се добавят към нахута заедно с нарязания на дребно кориандър, синапа, сол, черен пипер и се оставя да ври на слаб огън още 40-50 минути. Накрая се добавя лимоновия сок. Готовата супа се сервира топла.


Супа от леща, булгур и спанак


Продукти:

½ ч.чаша червена леща

½ ч.чаша булгур

100 гр. спанак

1 глава лук

2 суп.л. зехтин

20 гр. краве масло

2 скилидки чесън

½ ч.чаша домати (от консерва)

½ ч.л. червен пипер (сладък)

½ ч.л. червен пипер (лют)

2 кубчета пилешки бульон

1 ч.л. канела

1 суп.л. мента

Сол

Черен пипер

 

Приготвяне:

Лукът се нарязва на дребно и се задушава в зехтина и маслото. Добавя се нарязания на дребно чесън и се задушава 3-4 минути, след което се добавят и почистените и измити леща и булгур, нарязаните на кубчета домати, кубчетата бульон, червения пипер, канелата, солта и черния пипер и около 4-5 ч.чаши вода. След като лещата и булгура достигнат готовност, се добавят и нарязания на дребно спанак и ментата и се вари още 5-10 минути. Готовата супа се сервира топла, гарнирана с резенче лимон.


Арабска кремсупа от леща


Продукти за 4 порции:
1 ч.чаша леща
2 суп.л. ориз
8 ч.чаши вода
1 суп.л. зехтин
3 глави лук
1 червена люта чушка
3 суп.л. лимонов сок
1 ч.л. канела
1 ч.л. кориандър
1 щипка шафран
2 ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер

Приготвяне:
Лукът и лютата чушка се нарязват на дребно и се запържват заедно с мазнината за около 5-6 минути. Добавят се почистените и измити леща и ориз, канелата, кориандъра, шафрана, солта, черния пипер и водата. Вари се на бавен огън около 30-35 минути, след което се пасира и се вари още 4-5 минути. Накрая се добавя лимоновия сок. Готовата супа се сервира топла.


Яйчена супа по мексикански


Продукти:
3 яйца
6 ч.чаши пилешки бульон
1 суп.л. брашно
1 ч.л. нарязан на дребно магданоз
1 ч.л. счукани ядки (орехи или фъстъци)
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Бульонът се нагрява в дълбок съд. Междувременно яйцата се разбиват заедно с брашното в отделен съд, добавят се 3-4 суп.л. от горещия бульон и след това сместта се излива при бульона на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Вари се около 8-10 минути, след което се добавят счуканите ядки, нарязания на дребно магданоз и се овкусява със сол и черен пипер. Готовата супа се сервира топла.


Мерджемек (супа от червена леща)

 

Продукти:
1 ч.чаша червена леща
4-5 ч.чаши вода
1 морков
1 домат
1 малка глава лук
½ ч.л. мента
½ ч.л. канела
3 ч.л. лимонов сок
1 суп.л. краве масло
Червен пипер
Черен пипер
Сол

Приготвяне:
Лещата се почиства, измива и се слага в тенджера. Добавя се водата, почистените и ненарязани лук, морков и домат и се вари около 30 минути, до омекване на всички продукти, след което се пасира, добавя се ментата, канелата, маслото, лимоновия сок, сол, черен и червен пипер и се вари още 10-15 минути. Готовата супа се сервира веднага.


Супа от леща и спанак

 

Продукти:
2 ч.чаши леща
100 гр. спанак
8 ч.чаши вода
2 скилидки чесън
1 стрък целина
1 глава лук
½ ч.чаша зехтин
½ ч.чаша лимонов сок
Сол

Приготвяне:
Лещата се почиства, измива се, залива се с водата и се вари до омекване. Междувременно лукът и целината се нарязват на дребно и се запържват в мазнината до златист цвят, добавя се нарязания на дребно спанак и счукания чесън и се задушава до омекване на спанака, след което се добавя към лещата. Овкусява се със сол и лимонов сок и се вари още около 5 минути. Готовата супа се сервира топла.


Китайска супа със свинско и сушени смокини


Продукти:
500 гр. свинско месо
15-20 сушени смокини
2 ½ литра вода
1 суп.л. сол

Приготвяне:
Свинското месо се нарязва на малки кубчета и се сварява заедно със солта за около 2 часа като се отпенва до завирането на водата. Около 20 минути преди края се добавят нарязаните на кубчета смокини. Готовата супа се сервира топла.


Доматена супа с черен дроб


Продукти:
200 гр. домати
150 гр. свински черен дроб
1 парче пресен джинджифил
4-5 ч.чаши вода
1ч.л. джинджифилова паста
½ ч.л. вино
½ ч.л. царевично брашно
½ ч.л. слънчогледово олио (за мариноване)
1 суп.л. слънчогледово олио (за задушаване)
1 ч.л. соев сос
Магданоз
Сол
Захар

Приготвяне:
Черният дроб се измива и се нарязва на кубчета, след което се маринова за около 10-15 минути в смес от джинджифиловата паста, виното, олиото, царевичното брашно и соевия сос. Междувременно доматите и джинджифила се нарязват на кубчета и се задушават в мазнината за 5-6 минути, след което се добавя водата и черния дроб, овкусява се със сол и захар и се вари на бавен огън още 20-30 минути. Готовата супа се сервира топла, поръсена с дребно нарязан магданоз.


Супа от карфиол


Продукти за 4 порции:
1 малка глава карфиол
1 малка глава лук
3 картофа
2 моркова
1 суп.л. подправка за супи
1 суп.л. брашно
30 гр. краве масло
Сол

Приготвяне:
Карфиолът се разделя на розички, добавят се нарязаните на дребно лук, картофи и моркови, овкусява се с подправката за супи, залива се с вода до покриването на зеленчуците и се вари до омекването им. При нужда се долива малко вода. В отделен съд се прави запръжка от  брашното и маслото и към нея се добавят 3-4 лъжици от горещата супа до получаването на хомогенна смес, след което получената течност се добавя към супата на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Накрая се овкусява със сол. Готовата супа се сервира топла.


Гъбена супа по унгарски


Продукти за 4 порции:
250 гр. гъби (печурки)
2 моркова
3 суп.л. слънчогледово олио
2 суп.л. брашно
200 мл. заквасена сметана

1
глава лук
магданоз
сол
черен пипер

Приготвяне:
Лукът се нарязва на дребно и се запържва до прозрачност в мазнината. Добавят се нарязаните на филийки гъби, нарязаните на дребно моркови и магданоз и се задушава за 4-5 минути, след което се добавя около 1 литър вода, овкусява се със сол и черен пипер и се вари около 20-30 минути. В отделна купичка се смесват брашното и сметаната, добавят се 2-3 лъжици от горещата супа и след това течността се добавя към супата на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Вари се още 2-3 минути. Готовата супа се сервира топла, поръсена с магданоз.


Супа от карфиол (Karfiolleves)


Продукти:
1 глава карфиол (около 700 гр.)
2 моркова
1 глава лук
2 кубчета зеленчуков бульон
1 връзка магданоз
1 дафинов лист
1 суп.л. брашно
200 мл. течна сметана
2 суп.л. лимонов сок
сол
черен пипер

Приготвяне:
Карфиолът се почиства и се накъсва на розички. Добавят се нарязаните на дребно лук, моркови и по-голямата част от магданоза, кубчетата бульон и дафиновия лист, заливат се с 1 литър гореща вода и се варят на слаб огън за около 10-15 минути. В отделна купичка се смесват сметаната и брашното, добавят се 2-3 лъжици от горещата супа и след това течността се излива към супата на тънка струйка, при непрекъснато бъркане. Вари се още 2-3 минути, след което се овкусява с лимоновия сок, солта и черния пипер. Накрая дафиновият лист се отстранява. Готовата супа се сервира топла, поръсена с магданоз.


Чеснова кремсупа със сметана

 

Продукти:
1 средноголяма глава лук
2 суп.л. краве масло
12 скилидки чесън
2 суп.л. брашно
750 мл. зеленчуков бульон
250 мл. течна сметана
1 суп.л. лимонов сок
сол
черен пипер
индийско орехче

Приготвяне:
Лукът се нарязва на дребно и се запържва в маслото до прозрачност. Добавят се нарязаните на едро скилидки чесън и се задушава още 3-4 минути. Добавя се брашното, бульона, сметаната и се оставя да ври на бавен огън за около 20 минути, след което се пасира, овкусява се с лимонов сок, сол, черен пипер и индийско орехче. Готовата супа се сервира веднага.


Унгарска супа от вино (Borleves)


Продукти:
1 литър бяло вино
5 жълтъка
150 гр. захар
1 щипка канела
настърганата кора от 1 лимон
1 скилидка чесън

Приготвяне:
900 мл. от виното се смесват с 300 мл. вода, захарта, канелата, настърганата кора лимон и счукания чесън и се довеждат до кипене. В отделен съд се разбиват жълтъците с останалата част от виното, добавят се 2-3 лъжици от горещата супа и течността се добавя към супата на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Вари се още 4-5 минути. Готовата супа се сервира топла.


Супа гулаш (Gulyásleves Marhából)


Продукти:
1 кг. телешко месо
50 гр. бекон
500 гр. картофи
1 малка глава лук
1 малка връзка магданоз
червен пипер
кимион

сол


Приготвяне:
Лукът и беконът се нарязват на дребно и се запържват в малко мазнина до златист цвят. Добавя се червен пипер, около 1 литър вода, нарязаното на кубчета телешко месо и се вари около 30-40 минути. След това се добавят нарязаните на кубчета картофи, нарязания на дребно магданоз и кимиона. Овкусява се със сол и се вари се до пълна готовност на месото и картофите. Готовата супа се сервира топла.