Основни ястия


Картофено руло със спанак

 

Продукти:
700-800 гр. картофи
2 суп.л. галета
2 яйца
500 гр. спанак
150 гр. сирене
100 гр. кашкавал
50 гр. краве масло
1 малка глава лук
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Картофите се сваряват, след което се обелват и се пресоват докато са топли. Добавят се галетата и яйцата и се овкусяват се със сол и черен пипер. Междувременно спанакът се почиства, измива, нарязва се на дребно и се задушава заедно с маслото и нарязания на дребно лук до омекване, след което се добавя натрошеното сирене. Картофената смес се разстила върху пергаментова хартия на лист с дебелина около 1-2 см. Върху листа се разпределя спаначената смес и се завива внимателно на руло, което се пече при 180ºС за около 30-35 минути. Около 5-10 минути преди края рулото се поръсва с настърган кашкавал.


Ориз с шунка и спанак

 

Продукти:

4 ч.чаши варен дългозърнест ориз
1 глава лук
1 ч.чаша шунка (на кубчета)
2 ч.чаши спанак (на ивички)
100 гр. соево сирене (тофу)
2 суп.л. олио
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Лукът се почиства, нарязва се на кубчета и се запържва в мазнината до златист цвят. Добавя се нарязаната на кубчета шунка, а след 3-4 минути се добавя и нарязания на ивички спанак. Задушава се до пълното омекване на спанака, след което се овкусява със сол и черен пипер и се добавя варения ориз и настърганото сирене. Всички продукти се размесват добре и се задушават още 2-3 минути, за да обединят ароматите си. Готовото ястие се сервира топло.


Здравословни палачинки със зеленчуци и ориз

 

Продукти:

2 яйца

2 моркова

4 ч.чаши варен ориз

1 ч.чаша зеле (на ивички)

4-5 малки лукчета (арпаджик)

2 суп.л. сусамово олио

Олио (за пържене)

Сол

 

Приготвяне:

В дълбок съд се смесват нарязаните на кубчета моркови, нарязаните на дребно лукчета, зелето, ориза, сусамовото олио, яйцата и сол на вкус и се размесва добре. Оформят се на средноголеми топчета, които леко се сплескват и се изпържват в мазнината до златист цвят. Готовото ястие се сервира топло.


Пиле Терияки

 

Продукти:
4 бр. пилешко филе (без кожа и кости)
2 суп.л. фъстъчено масло
3 суп.л. мирин (сладко оризово вино)
4 суп.л. соев сос
2 суп.л. саке (японска оризова напитка)
3 суп.л. захар
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Пилето се почиства, нарязва се на ивички и се овкусява със сол и черен пипер, след което се запържва в мазнината до готовност. Добавят се предварително смесените подправки и се задушава още 2-3 минути. Готовото пиле се сервира топло, полято с получения сос.


Пилешки крилца по мексикански


Продукти:
10-12 пилешки крилца
300 гр. грах (от консерва)
450 гр. домати (от консерва)
1 ч.чаша дългозърнест ориз
2 суп.л. олио
1 глава лук
1 зелена чушка
1-2 скилидки чесън
½ ч.л. чили на прах
Сол

Приготвяне:
Пилешките крилца се измиват, подсушават и се запържват в мазнината до златист цвят. Добавят се нарязаните на дребно лук, зелена чушка и счукания чесън, а след 5-6 минути се добавят и обелените и нарязани на дребно домати и почистеният ориз. Овкусява се със сол и чили и се залива с около 1 ч.чаша вода (при нужда се долива още малко вода). Вари се на слаб огън около 30-40 минути, до пълна готовност на пилето и ориза. Около 5 минути преди края се добавя и отцедения грах. Готовото ястие се сервира топло.


Лучник с пиле

 

Продукти:
700 гр. пилешко месо
600 гр. лук
60 гр. ориз
500 гр. брашно
200 гр. домати
3 суп.л. слънчогледово олио
Чубрица
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
От брашното, малко сол и вода се замесва тесто, което се разточва на две дебели кори. Лукът се почиства, нарязва се на дребно и се задушава в част от мазнината. Добавят се нарязаното на кубчета пилешко месо, изчистеният и измит ориз, нарязаните на дребно домати и се овкусява със сол, черен пипер и чубрица. Задушава се още 10-15 минути. В намаслена тавичка се поставя едната кора, върху нея се разпределя плънката и отгоре се поставя втората кора от тестото. Намазва се с мазнина и се пече при 220°С до златисто-кафяв цвят. Готовият лучник се сервира топъл.


Кебап от свинско месо в патладжан

 

Продукти:
800 гр. свинско месо
3 патладжана
3 суп.л. слънчогледово олио
2 глави лук
2 скилидки чесън
1 домат
50 мл. червено вино
1 дафинов лист
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Патладжаните се почистват от дръжките и се обелват по дължина само на 2-3 места, за да изтече горчивия сок. Издълбават се, посоляват се леко и се оставят за около 15-20 минути, след което се измиват и подсушават с кухненска хартия. Отделно се приготвя плънката като  месото се нарязва на малки кубчета и се задушава в мазнината около 15-20 минути заедно с нарязания на полумесеци лук. Добавят нарязаните на дребно домат и чесън, както и виното, дафиновия лист, сол и черен пипер. С получената плънка се пълнят патладжаните, след което се подреждат в тавичка и се пекат при 220°С до готовност. Готовото ястие се сервира топло.


Дроб сарма от зеленчуци

 

Продукти:
4 картофа
1 морков
250 гр. грах (от консерва)
50 гр. ориз
1 глава лук
150 гр. кашкавал
250 мл. прясно мляко
3 суп.л. брашно
1 ч.чаша кисело мляко
3 суп.л. слънчогледово олио
2 яйца
Магданоз
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Лукът се почиства, нарязва се на полумесеци и се задушава в мазнината. Добавят се нарязаните на кубчета моркови и картофи, а след 5-6 минути и почистения и измит ориз и отцедения грах. Овкусява се със сол и черен пипер, добавя се нарязания на дребно магданоз и малко вода и се вари на бавен огън до готовност на всички продукти. Сместа се изсипва в тавичка и се пече при 220°С около 10-15 минути. Междувременно яйцата се разбиват с прясното мляко и брашното и сместа се загрява на бавен огън като се бърка до сгъстяване. Получения сос се заливат зеленчуците, отгоре се настъргва кашкавал и се пече още 5-10 минути, до получаването на златисто-кафява коричка. Готовото ястие се сервира топло, гарнирано с кисело мляко.


Пълнени чушки с ориз и гъби

 

Продукти:
4-5 големи чушки
100 гр. ориз
250 гр. гъби
1 глава лук
1 домат
3 суп.л. слънчогледово олио
50 гр. кашкавал
Магданоз
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Лукът се почиства и се нарязва на дребно, след което се задушава с мазнината. Добавят се гъбите, нарязания на дребно домат и почистения ориз. Разбърква се добре и се добавя 1 1/2 ч.чаша вода. Овкусява се със сол и черен пипер и се задушава докато ориза поеме водата. С получената плънка се пълнят почистените чушки до 3-4 от обема им. Подреждат се в тавичка и се заливат с бульон или вода. Пекат се при 220°С за около 20-30 минути. Около 5-10 минути преди края се поръсват с настърган кашкавал. Готовото ястие се сервира топло, поръсено с нарязан на дребно магданоз.


Картофи със сушени сливи

 

Продукти:
5 картофа
100 гр. сушени сини сливи
1 глава лук
1 суп.л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
3 суп.л. слънчогледово олио
Джоджен
Магданоз
Сол

Приготвяне:
Лукът се измива, почиства и се нарязва на ивички, след което се задушава заедно с мазнината. Добавят се доматеното пюре, червения пипер и се разрежда с малко вода. Добавят се почистените и нарязаните на едро картофи и измитите сливи и ястието се задушава до готовност. Накрая се добавя джоджена и нарязания на дребно магданоз. Готовото ястие се сервира топло.


Супа от леща, булгур и спанак


Продукти:

½ ч.чаша червена леща

½ ч.чаша булгур

100 гр. спанак

1 глава лук

2 суп.л. зехтин

20 гр. краве масло

2 скилидки чесън

½ ч.чаша домати (от консерва)

½ ч.л. червен пипер (сладък)

½ ч.л. червен пипер (лют)

2 кубчета пилешки бульон

1 ч.л. канела

1 суп.л. мента

Сол

Черен пипер

 

Приготвяне:

Лукът се нарязва на дребно и се задушава в зехтина и маслото. Добавя се нарязания на дребно чесън и се задушава 3-4 минути, след което се добавят и почистените и измити леща и булгур, нарязаните на кубчета домати, кубчетата бульон, червения пипер, канелата, солта и черния пипер и около 4-5 ч.чаши вода. След като лещата и булгура достигнат готовност, се добавят и нарязания на дребно спанак и ментата и се вари още 5-10 минути. Готовата супа се сервира топла, гарнирана с резенче лимон.


Аспержи по андалуски


Продукти:
500 гр. аспержи
2 яйца
3 суп.л. зехтин
2 скилидки чесън
1 филийка хляб
1 ч.л. червен пипер
½ ч.л. канела
1 суп.л. оцет

Приготвяне:
Аспержите се бланшират във вряща подсолена вода за 2-3 минути, след което се отцеждат и се оставят настрана. В отделен съд се запържват нарязания на дребно чесън и нарязания на кубчета хляб, след което се прехвърлят в блендер и се пасират заедно с канелата, червения пипер, оцета и малко вода до получаването на паста. В същата мазнина се задушават аспержите за около 4-5 минути, добавя се пастата и още малко вода и се вари на бавен огън до готовност. Накрая се добавят яйцата и се задушават още 3-4 минути, до готовност и на яйцата. Готовото ястие се сервира топло.


Треска с доматен сос (испанско коледно ястие)


Продукти:
1 кг. филе от треска
800 гр. домати (от консерва)
300 гр. печени чушки
2 глави лук
3 скилидки чесън
1 дафинов лист
200 мл. зехтин (за пържене)
Брашно (за паниране)
Сол

Приготвяне:
Филетата риба се нарязват на парчета, панират се в брашно и се изпържват до златист цвят в част от мазнината, след което се изваждат, добавя се и останалата част от мазнината и в същия тиган се задушават нарязаните на дребно лук и чесън. Добавят се нарязаните на дребно домати и дафиновия лист и се вари 10-12 минути. Рибата се връща в тигана със соса, добавят се нарязаните на ивички чушки и се вари още 5-6 минути. Готовото ястие се сервира топло.


Чакчука (шакшука)


Продукти:
4 яйца
3 домата
1 картоф
2 чушки (1 зелена и 1 червена)
1 глава лук
3 суп.л. зехтин
3 скилидки чесън
2 суп.л. червен пипер
Магданоз
Сол
Черен пипер
Варен ориз (за гарнитура)

Приготвяне:
Лукът и чесънът се нарязват на дребно и се запържват в мазнината заедно с червения пипер. Добавят се обелените и нарязани на кубчета домати, чушки и картофи, овкусява се със сол и черен пипер, добавя се около 1 – 1 ½ ч.чаша вода и се вари на бавен огън около 15-20 минути. Добавят се едно по едно яйцата като за всяко едно от тях се прави кладенче, за да останат цели. Съдът се покрива с капак и се задушава още около 10 минути до побеляване на яйцата. Готовото ястие се сервира топло, поръсено с прясно нарязан магданоз и гарнирано с варен ориз.


Агнешко със спанак и млечен сос

 

Продукти:

1,5 кг. агнешко месо (без кост)

1,5 кг. спанак

3 суп.л. кисело мляко

1 глава лук

3 суп.л. олио

1 суп.л. синапено семе

1 суп.л. кориандър на прах

1 суп.л. семена от кардамон

½ ч.л. едросмлян черен пипер

1 ч.л. куркума

2-3 см. корен от джинджифил

4 скилидки чесън

2 зелени люти чушлета

Сол

Варен ориз и индийски хляб (за гарнитура)

 

Приготвяне:

Всички подправки се запържват в олиото за около 1 минута. Добавя се нарязаното на кубчета агнешко месо и се запържва до златист цвят около 8-10 минути. Добавят се нарязаните на дребно лук и спанак, както и киселото мляко, овкусява се със сол и се задушава още 5-6 минути, след което се прехвърля в йенска тенджерка, покрива се с капак и се пече при 180ºС за около 30-40 минути, до готовност на месото. Готовото ястие се сервира топло, гарнирано с варен ориз и индийски хляб.

 

 

Пълнени чушки по унгарски


Продукти:

6 чушки

400 гр. кайма

½ ч.чаша ориз

1 глава лук

3 скилидки чесън

1 суп.л. червен пипер

2 яйца

1 ч.чаша доматен сос

1 ч.л. захар

1 малка връзка магданоз

6 суп.л. заквасена сметана

Сол

Черен пипер

 

Приготвяне:

Горната част на всяка чушка се отрязва, след което чушките се почистват от семките, измиват се и се подсушават. В отделен съд се задушават за 5-10 минути каймата, ориза, нарязания на дребно лук, счукания чесън, нарязания на дребно магданоз, яйцата, сол и черен пипер. С получената смес се пълнят чушките до 3/4-ти от обема им, след което се подреждат изправени в малка тавичка за печене, поливат се с размесения със захарта доматен сос, покриват се с капак или алуминиево фолио и се пекат при 180ºС за около 1 час. Готовите чушки се сервират топли, гарнирани със заквасена сметана.

 

 

Пьоркьолт със свинско месо


Продукти за 6 порции:

1 кг. свинско месо (без кост)

150 гр. макарони (на лентички)

50 гр. бекон

1 глава лук

1 жълта чушка

400 гр. домати (от консерва)

100 гр. телешки бульон

200 гр. заквасена сметана

10 гр. червен пипер

2 гр. чесън на прах

Черен пипер

 

Приготвяне:

Беконът се нарязва на кубчета и се запържва в дълбок тиган, след което част от отделилата се мазнина се отцежда и се оставя настрана. Към запържения бекон се добавя нарязания на дребно лук, след което се отстранява от огъня и се добавя червения, черния пипер и чесъна на прах. В отделен тиган, в  мазнината от бекона, се запържва нарязаното на кубчета свинско месо. Към него се добавят нарязаните на кубчета чушки и също се запържват за 5-6 минути, след което месото и чушките се изсипват към бекона и лука. Разбърква се добре и се добавят нарязаните на кубчета домати, бульона и се вари на бавен огън за около час и половина, до готовност. Накрая се добавя сметаната. Междувременно в отделен съд се сваряват макароните, след което се отцеждат. Готовото ястие се сервира топло, върху канапе от макарони.

 

 

Агнешко къри

 

Продукти:
500 гр. агнешко месо
2 глави лук
2 ч.чаши кисело мляко
2 зелени средно люти чушлета
½ суп.л. джинджифил
1 скилидка чесън
1 суп.л. кориандър
1 ч.л. куркума
½ ч.л. канела
½ ч.л. синап
1 ч.л. гхи (пречистено краве масло)
Сол

Приготвяне:
Нарязаните на дребно чушлета, счукания чесън, всички подправки, половината от нарязания на дребно лук и киселото мляко се пасират с блендер до хомогенност. С получената смес се маринова нарязаното на кубчета агнешко месо и се оставя в хладилник за около 3-4 часа. Останалата част от лука се нарязва на филийки, които се запържват в маслото, добавя се агнешкото месо заедно с маринатата, покрива се с капак и се задушава на бавен огън за около 1 – 1,5 часа. Около 10-15 минути преди края се овкусява със сол. Готовото ястие се сервира топло, гарнирано с варен ориз или с индийски хляб Роти.


Треска по средиземноморски


Продукти:
4 филета риба треска
4 домата
4 скилидки чесън
2 глави лук
2 суп.л. дребнонарязан пресен босилек
2 суп.л. зехтин
Сол (за предпочитане морска)
Черен пипер

Приготвяне:
Лукът се нарязва на дребно и се задушава в мазнината до златист цвят. Добавят се нарязаните на кубчета домати,  счукания чесън, босилека, сол и черен пипер и се задушава още 3-4 минути. Половината от сместа се разпределя на дъното на тавичка за печене, отгоре се поставят измитите и подсушени филета риба и върху рибата се излива останалата част от доматената смес. Пече се при 220ºС за около 25 минути. Готовото ястие се сервира топло.


Сьомга със зелен сос по испански


Продукти за 4 порции:
4 филета сьомга
250 гр. зелени чушки
1 глава лук
4 скилидки чесън
Сокът от 1 лимон
250 мл. сухо бяло вино
250 мл. рибен бульон
1 връзка магданоз
4 суп.л. зехтин
1 лимон (за гарниране)
Варен ориз или пържени картофи (за гарниране)
Сол

Приготвяне:
Филетата сьомга измиват, подсушават се с кухненска хартия, поръсват се със сол, поливат се с лимоновия сок и се оставят да се мариноват за 15-20 минути. Междувременно лукът и чушките се почистват, нарязват се на дребно и се задушават в половината от мазнината. Добавя се виното и бульона и се оставя да ври на бавен огън около 10-15 минути. Около 5 минути преди края се добавя и нарязания на дребно магданоз и сосът се пасира. В отделен тиган се загрява останалата част от мазнината и в нея се запържват обелените скилидки чесън, след което се изваждат и в същата мазнина се изпържват филетата сьомга до готовност. Готовото ястие се сервира като на дъното на чинията се поставя от соса, върху него – филетата сьомга и по 1 скилидка чесън и се гарнира с резенче лимон и варен ориз или пържени картофи.