Десерти


Ябълков сладкиш


Продукти:
5-6 ябълки
4 яйца
250 гр. кристална захар
½ ч.чаша разтопено краве масло
4 суп.л. слънчогледово олио
1 пак. бакпулвер
3 ч.чаши брашно
Настърганата кора от ½ лимон
Пудра захар (за поръсване)

Приготвяне:
Яйцата се разбиват заедно със захарта. Добавя се сместа от маслото и олиото на тънка струйка при непрекъснато разбиване, след което се добавя и брашното с размесения в него бакпулвер. Накрая се добавят почистените и настъргани ябълки и настърганата кора от лимон. Получената смес се изсипва в намаслена и поръсена с брашно форма за печене и се пече при 220°С. Готовият сладкиш се оставя да изстине и се поръсва с пудра захар.


Орехов кекс със стафиди


Продукти:
150 гр. краве масло
1 ч.чаша пудра захар
4 яйца (разделени на белтъци и жълтъци)
½ ч.чаша прясно мляко
2 ч.чаши брашно
1 пак. бакпулвер
½ ч.чаша смлени орехи
1-2 суп.л. стафиди
Настърганата кора от ½ лимон
Пудра захар (за поръсване)

Приготвяне:
Маслото (125гр.) се разбива с пудрата захар. Добавят се един по един жълтъците, след което млякото и брашното с размесения в него бакпулвер. Добавят се също смлените орехи, стафидите, настърганата кора от лимон, след което внимателно се добавят и разбитите на твърд сняг белтъци. Получената смес се изсипва в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс и се пече при 220°С. Готовият кекс се оставя да изстине и се поръсва с пудра захар.


Китайски новогодишен сладкиш Ниан Гао

 

Продукти:
450 гр. оризово брашно
¾ ч.чаша  зехтин
3 яйца
2 ½ ч.чаша прясно мляко
1 ½ ч.чаши кафява захар
1 суп.л. сода за хляб
1 ч.чаша боб Азуки (сварен и отцеден)

Приготвяне:
В дълбока купа се разбиват яйцата, добавят се прясното мляко, захарта и размесеното със содата брашно. Разбърква се добре и половината от получената смес се разпределя на дъното на намаслена и поръсена с оризово брашно тавичка. Върху него се поръсва сварения боб Азуки и отгоре се разпределя останалата част от тестото. Пече се при 180ºС за около 1 час, след което се охлажда и се нарязва на парчета.


Пълнени печени ябълки по каталунски


Продукти за 4 порции:
4 ябълки
30 гр. борови семки
50 гр. бадеми
50 гр. орехи
50 гр. стафиди
2-3 сушени смокини
20 гр. краве масло
4 суп.л. мед
120 мл. шери (или друг вид ликьорно вино)

Приготвяне:
Ядките се изпичат и се смилат на едро, след което се запържват в маслото заедно със стафидите и нарязаните на дребно смокини. От всяка ябълка се отрязва горната част за капаче, а долната част се издълбава и се напълва със сместа от ядки и сушени плодове. Отгоре се поливат с вино, поставя се по 1 суп.л. мед и се захлупват с капачетата. Подреждат се в тавичка и се изпичат при 180°С за около 40-45 минути. Готовият десерт се сервира топъл.


Коледно руло с ядки (Бейгли)

 

Продукти:
За тестото:
- 330 гр. брашно
- 160 гр. краве масло
- 1 ч.л. суха мая за хляб
- 1 яйце
- 160 гр. заквасена сметана
- 50 гр. захар
- 1 щипка сол
За плънката:
- 200 гр. смлени орехи
- 150 мл. вода
- 130 гр. захар
- кората от 1 лимон
- 4 суп.л. стафиди

Приготвяне:
Жълтъците, маслото, сметаната и захарта се разбиват с миксер. Добавят се брашното и маята и се замесва тесто, което се оставя да отлежи в хладилник около 12 часа. Тестото се изважда от хладилника и се оставя да стои на стайна температура още 1-2 часа. Междувременно се прави плънката: водата и захарта се кипват, след което се отстраняват от огъня, добавят се орехите, стафидите и настърганата кора от лимон. Плънката се оставя да изстине, след което се разделя на 2 части. Отпочиналото тесто също се разделя на 2 части и от всяка една от тях се разточва лист с дебелина около 0,5 см. Върху всеки лист се поставя плънка и се завива на руло. Двете рула се поставят върху намаслена тавичка за печене, намазват се с разбитото яйце и се пекат при 200°С за около 35-40 минути. Готовото руло се сервира охладено, нарязано на парчета с дебелина около 1 см.


Френски коледни сладки


Продукти:
½ ч.чаша краве масло
¾ ч.чашa кафява захар
½ ч.чаша мед
2 жълтъка
¼ ч.чаша прясно мляко
3 ½ ч.чаши брашно
1 пак. ванилия
Разтопен шоколад (за гарниране)

Приготвяне:
Маслото се оставя да омекне на стайна температура за около 1-2 часа, след което се разбива със захарта на пяна. Добавят се меда и жълтъците, при непрекъснато бъркане, след което се добавят и млякото, ванилията и брашното. Полученото тесто се оставя леко да се охлади, след което се разточва върху набрашнена повърхност и се реже на сладки с различни формички. Сладките се подреждат в тавичка и се пекат при 200ºС за около 10-12 минути. Готовите сладки се оставят да се охладят и може да се поръсят или потопят в разтопен шоколад.


Испанска коледна нуга Турон


Продукти:
1 ч.чаша мед
1 ч.чаша смлени бадеми
2 жълтъка
1 белтък
1 ч.л. канела
1 щипка настъргана кора от лимон

Приготвяне:
Медът се загрява в купа на слаб огън до около 60ºС. Добавят се смлените бадеми и се отстранява от огъня. Добавят се жълтъците, канелата и лимоновата кора, при непрекъснато бъркане, а след като леко се охлади се добавят и разбитите на сняг белтъци. Получената смес се разстила върху пергаментова хартия на слой, дебел около 1-1,5 см. Върху сместа се поставя втори лист пергаментова хартия, а върху него се поставя дъска за рязане и някаква тежест (например няколко книги). Оставя се да се суши 2-3 дена, след което се реже на форми по избор.


Фурми със сос


Продукти за 4 порции:
400 гр. цели фурми (без костилки)
200 гр. краве масло
150 гр. брашно
2 ч.л. канела
2 суп.л. пудра захар

Приготвяне:
Маслото се разтопява и към него се добавят канелата и брашното. Бърка се до получаването на еднородна смес около 3-4 минути, след което се излива върху подредените в индивидуални купички фурми. Десерта се сервира охладен, поръсен с пудра захар.


Шотландски плодов сладкиш


Продукти:
250 гр. брашно
200 гр. стафиди (бели)
200 гр. стафиди (кафеви)
200 гр. краве масло
200 гр. кафява захар
50 гр. бадеми
4 яйца
Кората от ½ лимон
Кората от 1 портокал
½ пак. бакпулвер
3 суп.л. уиски
1 щипка сол

Приготвяне:
Кората от портокал се нарязва на дребно, смесва се със стафидите, заливат се с уискито, покриват се и се оставят да престоят около 12 часа като от време на време се разбъркват. Междувременно маслото се разбива със захарта, добавят се едно по едно яйцата, както и брашното, солта, бакпулвера, накиснатите плодове и настърганата лимонова кора. Получената смес се изсипва в предварително намазана с масло кръгла форма за печене и се пече при 160°С за около 1 час и половина като около 30 минути преди края отгоре се подреждат бадемите. Готовият сладкиш се оставя да изстине във формата, след което се изважда върху чиния.


Кейк с моркови


Продукти:
350 гр. моркови
225 гр. краве масло
225 гр. кафява захар
4 яйца
225 гр. крема сирене
4 ч.л. лимонов сок
175 гр. брашно
1 пак. бакпулвер
50 гр. смлени бадеми
125 гр. смлени орехи
10 мл. мед
Фино настърганата кора от ½ портокал

Приготвяне:
Маслото се разбива с помощта на миксер заедно със захарта, добавят се жълтъците, портокаловата кора и 3 ч.л. от лимоновия сок, след което разбъркването продължава с дървена лъжица и се добавят бадемите, 2/3 от орехите и настърганите моркови. Брашното и бакпулвера се размесват в отделна купа, след което се добавят към маслената смес. В отделна купа се разбиват белтъците на твърд сняг и също се добавят към маслената смес, при много внимателно разбъркване. Получената смес се изсипва в предварително намазана с масло и поръсена с брашно форма за кекс и се пече при 180ºС за около 1 час и половина. В случай, че повърхността започне да покафенява, към края на печенето формата може да се покрие с алуминиево фолио. Готовият кейк се оставя да изстине във формата, след което се обръща върху чиния и се намазва с глазурата, приготвена чрез смесването на крема-сиренето, меда и лимоновия сок. Отгоре се поръсва с останалата част от орехите.


Торта с лимонов крем


Продукти:
За тестото:
- 230 гр. брашно
- 120 гр. краве масло
- 2 суп.л. пудра захар
- 1 яйце
- 1 ванилия
За плънката:
- 6 яйца
- 350 гр. захар
- 120 гр. краве масло
- 4 лимона
- пудра захар (за поръсване)

Приготвяне:
Маслото се стрива заедно с брашното до получаването на ронливо тесто. Добавя се пудрата захар, яйцето, ванилията и 1 суп.л. студена вода. Тестото се омесва добре и се разточва върху поръсен с брашно плот, след което разточения лист се прехвърля в кръгла форма за печене така, че да облепи дъното и стените на съда. Покрива се с фолио и се пече при 200°С за около 10 минути. Междувременно се приготвя плънката като яйцата се разбиват заедно със захарта и маслото на водна баня. Добавя се настърганата кора от лимоните и лимоновия сок и се бърка до сгъстяване, след което се изсипва върху изпечената кора, подравнява се и се пече още 20 минути. Готовата торта се оставя да се охлади във формата, след което се изважда върху чиния и се поръсва с пудра захар.


Сицилианско плодово руло

 

Продукти:
2 яйца
250 гр. брашно
½ пак. бакпулвер
130 гр. краве масло
20 гр. краве масло (за намазване на тавичката за печене)
4 суп.л. захар
2 суп.л. прясно мляко
50 гр. сушени фурми
50 гр. сушени смокини
75 гр. сушени кайсии
50 гр. смлени орехи
1 ч.л. индийско орехче
1 суп.л. пудра захар
1 ч.л. канела
Настърганата кора от 1 портокал
Настърганата кора от 1 лимон

Приготвяне:
Брашното се пресява в купа и се размесва с бакпулвера. Добавя се маслото и се стрива до получаването на ронливо тесто. Добавят се 2 суп.л. захар, лимоновата и портокаловата кора и едното яйце и всичко се омесва в маслено тесто. В отделен съд се приготвя плънката като се смесват нарязаните на ситно фурми, смокини и кайсии, смлените орехи и индийското орехче. Добавят се 2 суп.л. захар, второто яйце, 2 суп.л. прясно мляко и се разбърква добре. Тестото се разточва в кръг с дебелина около 1 см., върху него се разстила плънката и се оформя руло, което се поставя с края надолу в предварително намаслена тавичка. Пече се при 180°С за около 35-40 минути, след което се оставя да изстине и се поръсва с пудра захар.


Сицилиански портокалово-бадемов сладкиш


Продукти:
4 яйца
250 мл. течна сметана
130 гр. захар
30 гр. брашно
130 гр. бадеми (смлени)
50 гр. бадеми (филирани)
2 портокала
1 лимон
1 пак. бакпулвер
1 ванилия на прах
1 щипка канела
20 гр. краве масло
Пудра захар

Приготвяне:
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват заедно с 2/3 от захарта, добавя се фино настърганата кора от единия портокал и от лимона, сока и от двата портокала и от лимона, смлените бадеми, брашното и бакпулвера. В отделен съд се разбиват на твърд сняг белтъците с останалата част от захарта, след което се добавят към жълтъците като много внимателно се разбърква. Получената смес се изсипва в дълбока форма за печене, дъното на която предварително е покрита с пергаментова хартия и е намазана с масло. Пече се при 180°С за около 35-40 минути. Оставя се да изстине във формата, след което се обръща върху чиния и се поръсва с пудра захар. Готовият сладкиш се гарнира с филирани бадеми и с разбитата заедно с ванилията, канелата и останалата портокалова кора сметана.


Орехов сладкиш с Рикота


Продукти:
100 гр. печени едросмлени орехи
150 гр. сирене Рикота
150 гр. краве масло
150 гр. захар
5 яйца
40 гр. брашно
50 гр. шоколад (натурален)
5 суп.л. мармалад
1 суп.л. коняк
30 мл. слънчогледово олио
Настърганата кора от 1 портокал

Приготвяне:
Маслото се разбива с 2/3 от захарта. Добавят се жълтъците, портокаловата кора, сиренето и орехите и се разбъркват до хомогенност. В отделен съд се разбиват на твърд сняг белтъците с останалата част от захарта, след което се добавят едновременно с брашното към маслената смес при много внимателно разбъркване. Сместа се изсипва в дълбока кръгла форма за печене, дъното който е предварително намазано със слънчогледово олио и се пече при 180-200°С за около 30-35 минути. Готовият сладкиш се оставя да изстине във формата, след което се изсипва върху чиния и се намазва със смес от мармалада и коняка. Накрая се поръсва с настърган на едро шоколад.


Гръцки лимонов сладкиш


Продукти:

6 яйца

430 гр. брашно

400 гр. захар

225 гр. краве масло

250 мл. кисело мляко

½ ч.л. настъргана кора от лимон

2 суп.л. лимонов сок

5 гр. сода бикарбонат

2 гр. сол

 

Приготвяне:

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват заедно с половината от захарта, добавя се размекнатото масло, киселото мляко, кората от лимон и лимоновия сок. В отделна купа се разбиват белтъците с останалата част от захарта, а в трета купа се смесват брашното, содата и солта. Към жълтъчната смес се добавят постепенно белтъците и сместа с брашното като много внимателно се разбърква. Получената смес се излива в предварително намазана с масло и поръсена с брашно форма за печене или тавичка и се пече при 180°С за около 1 час. Готовият сладкиш се сервира охладен.

 

 

Гръцки ябълков сладкиш (Milopita)


Продукти:
400 гр. бутертесто
8-10 ябълки
1 суп.л. царевично брашно
½ ч.чаша захар
2 суп.л. стафиди
½ ч.л. канела
½ ч.чаша смлени орехи
½ ч.чаша разтопено краве масло
1 ч.чаша пудра захар

Приготвяне:
Бутертестото се оставя да се размрази при стайна температура за 2 до 4 часа. Междувременно се приготвя плънката като в купа се размесват обелените, почистени и настъргани ябълки, канелата, царевичното брашно, захарта, стафидите и орехите. Всеки лист от бутертестото се намазва с разтопено краве масло, в единия край се поръсва от плънката и се завива на руло. Получените рула се подреждат в тавичка за печене, отгоре се намазват с масло и се изпичат при 180ºС до златисто-кафяв цвят. Готовият сладкиш се охлажда и преди сервиране се нарязва на парчета и се поръсва с пудра захар.


Бадемов сладкиш


Продукти:
250 гр. печени смлени бадеми
6 яйца
1 ч.чаша захар
Настърганата кора от 1 портокал
Настърганата кора от 1 лимон
4-5 капки бадемова есенция
30 гр. краве масло
20 гр. брашно
Пудра захар

Приготвяне:
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват с половината от захарта до хомогенна смес, добавят се настърганите кори от лимон и портокал, есенцията и смлените бадеми. В отделна купа се разбиват на твърд сняг белтъците с останалата част от захарта, след което се добавят към жълтъчната смес като много внимателно се разбърква. Получената смес се излива в намаслена и поръсена с брашно форма за какс или тавичка и се изпича при загрята до 200ºС фурна за около 35-40 минути. Готовият сладкиш се охлажда и преди сервиране се поръсва с пудра захар.


Бадемов флан


Продукти:

½ ч.чаша смлени бадеми
3 ч.чаши прясно мляко
6 яйца
2 ч.чаши захар
1 ч.л. настъргана кора от лимон
1 суп.л. вода
1 щипка сол

Приготвяне:
На дъното на малка тавичка се карамелизира захарта заедно с водата до златист цвят, след което се разпределя по цялата повърхност и се оставя настрана. В отделна дълбока купа се разбиват яйцата заедно с прясното мляко, смлените бадеми, настърганата кора от лимон и солта до хомогенност. Получената смес се излива върху карамелизираната захар в тавичката и тавичката се поставя в по-голям съд с около 1-2 см. вода. Пече се на водна баня при 180ºС за около 1 час, след което тавичката се изважда от водната баня. Готовият флан се сервира охладен.


Бисквити Кантучини

 

Продукти:
480 гр. брашно
180 гр. захар
3 яйца
½  пак. бакпулвер
170 гр. бадеми
1 ванилия
3 гр. канела
Приготвяне:
В дълбока купа се смесват брашното, захарта, бакпулвера, канелата и ванилията. В получената смес се прави кладенче, където се добавят яйцата. Съставките се размесват до получаването на фино тесто, което се разделя на две половини, всяка една от които се оформя като руло. Рулата се поставят в намазнена тавичка, покрита с пергаментова хартия и се изпичат за около 30 минути, след което се охлаждат.  Двете рула се нарязват по диагонал и се пекат за още 15-20 минути до хрупкавост. Оставят се да изстинат в плътно затворен съд.


Бисквити Амарети

 

Продукти за 25-30 сладки (в зависимост от големината им):
350 гр. смлени бадеми
350 гр. захар
4 белтъка
30 мл. италиански ликьор Амарето
Краве масло

Приготвяне:
В дълбока купа се разбиват безлтъците на твърд сняг заедно със захарта. Добавят се смлените бадеми и ликьора и внимателно се разбъркват. Тавичката за печене се покрива с пергаментова хартия, намазнява се с кравето масло. Сместа се оформя на топчета с помощта на лъжица и бисквитите се пекат при 180ºС за около 15 минути, докато добият златист цвят.