събота, 7 януари 2012 г.

Гръцка лимонова кремсупа Авголемоно

Продукти:
½ бр. пиле
1 морков
1 стрък целина
1 глава лук
½ ч.чаша ориз
2 яйца
½ ч.л. настъргана лимонова кора
Сокът от 1 лимон
6 ч.чаши вода
Сол
Бял пипер

Приготвяне:
Пилето се почиства, измива и се сварява в подсолена вода заедно с едронарязаните лук, морков и целина до пълно омекване на всички продукти, след което пилето и зеленчуците се изваждат, бульона се прецежда и в него се сварява ориза. Междувременно яйцата се разбиват в отделна купа, добавят се лимоновия сок, настърганата лимонова кора и 4-5 лъжици от горещата супа, след което сместа се добавя към супата на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Накрая супата се доовкусява със сол и бял пипер и се сервира топла, гарнирана с резенчета лимон. Традиционната супа Авголемоно се сервира без първоначално сварените пиле и зеленчуци, но по желание те може да се нарежат на кубчета и да се добавят към кремсупата.