Предястия

Качамак със сирене

 

Продукти:
1 литър вода
1 ½ ч. чаши царевично брашно
150 гр. сирене
50 гр. краве масло
сол

Приготвяне:
Към врящата леко подсолена вода се прибавя постепенно царевичното брашно при непрекъснато бъркане. Вари се на слаб огън около 10-15 минути до получаване на смес с гъста и хомогенна консистенция. Полученият качамак се разпределя в чинии за сервиране, полива се с загрятото масло, поръсва се с настъргано сирене и се поднася веднага.


Хумус

 

Продукти:
600 гр. нахут (от консерва, отцеден)
2-3 скилидки чесън
2/3 ч.чаша сусамов тахан
4 суп.л. лимонов сок
½ ч.чаша вода
¼ ч.чаша зехтин
½ ч.л. сол
Борови семки (по желание)
Магданоз (по желание)

Приготвяне:
Нахутът, счуканите скилидки чесън, сусамовия тахан, лимоновия сок, водата и зехтина се поставят в блендер и се пасират до получаване на хомогенна смес. Овкусява се със сол и се сервира поръсен с борови семки и дребнонарязан магданоз.


Пълнени гъби по гръцки

 

Продукти:
20-22 големи гъби
1 ч.чаша броколи (нарязани на дребно)
100 гр. сирене Фета
2 суп.л. галета
1 глава лук
2 скилидки чесън
½ ч.л. риган
2 суп.л. зехтин
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Гъбите се почистват, дръжките им се отстраняват, подреждат се в тавичка и се запичат с малко мазнина за около 5-6 минути при 220ºС, след което се отцеждат върху кухненска хартия. Междувременно дръжките на гъбите се нарязват на дребно и се задушават в мазнината заедно с нарязните на дребно броколи, лук и чесън. Овкусяват се със сол, черен пипер и риган, а малко преди края се добавя и натрошеното сирене и галетата. С получената смес се пълнят гъбите, след което се запичат заедно с плънката за още 7-8 минути. Готовото ястие се сервира топло.


Арабски фалафел

 

Продукти:

400 гр. нахут (от консерва)
2 скилидки чесън
1 малка връзка магданоз
1 ч.л. канела
1 ч.л. кориандър
Сол
Черен пипер
Галета (за паниране)
Кисело мляко (за гарниране)

Приготвяне:
Нахутът се отцежда и се слага в блендер. Добавят се счуканите скилидки чесън, нарязания на дребно магданоз, канелата, кориандъра, сол и черен пипер. Добавят се също 2-3 суп.л. топла вода и се пасира до получаването на паста. Получената смес се прехвърля в купа и се оставя да престои в хладилник поне 1 час. Оформят се топчета с големината ка кюфте, които се панират в галета и се изпържват в тиган с много олио или във фритюрник до покафеняване. Изпържените фалафели се поставят върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Поднасят се топли, гарнирани с кисело мляко.


Панирани гъби

 

Продукти:

15-20 средноголеми гъби (печурки)

1 яйце

2 суп.л. брашно

1 щипка сол

Галета

Слънчогледово олио (за пържене)

 

Приготвяне:

Гъбите се измиват добре като се оставят цели. Яйцето се разбива с брашното и солта и в получената смес се панират гъбите, след което се овалват в галетата и се изпържват в загрятата мазнина. Готовото ястие може да се сервира гарнирано с варени картофи или картофено пюре.

 

 

Брамборак (чешки палачинки от картофи)

 

Продукти за 4 порции:

1 кг. картофи

2 яйца

100 мл. прясно мляко

4 суп.л. брашно

1 ч.л. сол

1 ч.л. риган

2 стръка чесън

Слънчогледово олио (за пържене)

 

Приготвяне:

Картофите се обелват, измиват и се настъргват. Добавя се брашното, яйцата, млякото, счукания чесън и солта и се замесва тесто, от което се оформят плоски кръгове с формата на палачинка, които се изпържват в загрятата мазнина от двете страни. Готовият брамборак може да се използва като предястие или като гарнитура към различни основни ястия (шницел, гулаш  и т.н.).

 

 

Испанска тортила (испански омлет)

 

Продукти за 4 порции:
600 гр. картофи
1 глава лук
4 яйца
1 печена червена чушка
50 гр. шунка
5 суп.л. зехтин
Магданоз
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Картофите се почистват, измиват и се нарязват на филийки, след което се запържват в част от мазнината до златист цвят. Изваждат се, поръсват се със сол и черен пипер и в същата мазнина се запържва нарязания на пръстени лук. Картофите и лука се оставят да се охладят, а междувременно в отделна купа се разбиват яйцата, добавят се нарязаните на дребно чушка и шунка, както и охладените лук и картофи. Останалата част от мазнината се загрява в тиган, след което се добавя яйчната смес. След като омлета се изпържи от едната страна се обръща или се запича във фурна, за да се обработи термично и от другата страна. Готовият омлет се сервира топъл, поръсен с прясно нарязан магданоз.


Гоби Матар (Карфиол с грах)

 

Продукти за 4 порции:
1 карфиол
1 ч.чаша замразен грах
2 домата
1 ч.л. канела на прах
2 пръчици канела
2 сушени люти чушлета
1 ч.л. кориандър
¼ ч.л. куркума
¼ ч.л. гарам масала
4 суп.л. зехтин

Приготвяне:
Зехтинът се поставя в дълбок съд с дебело дъно, нагрява се и се добавят последователно пръчиците канела, канелата на прах, кориандъра, лютите чушлета и останалите подправки. Добавя се нарязания на розички карфиол и се запържва за около 10 минути. Добавя се граха и нарязаните на дребно домати и се задушава за още 10-15 минути. Готовото ястие се сервира веднага.


Гъби с винен сос

 

Продукти за 4 порции:
250 гр. гъби (печурки)
300 мл. сухо бяло вино
4 суп.л. заквасена сметана
1 скилидка чесън
1 глава лук
1 суп.л. нарязан на дребно магданоз

Приготвяне:
Гъбите се почистват, измиват и се задушават цели заедно с виното, счукания чесън, нарязания на дребно лук и магданоз, за около 20 минути. Накрая се отстранява от котлона, добавя се сметаната, разбърква се и се сервира веднага.


Артишок и аспержи в зелен чеснов сос

 

Продукти:
8 средноголеми артишока
20 бр. аспержи
¾ ч.чаша зехтин
30 гр. шамфастък (почистен)
1 стрък зелен лук
2 суп.л. галета
1 белтък
1/2  ч.чаша вода
2 скилидки чесън
Сокът от ½ лимон
Чери домати (за гарниране)
Сол
Бял пипер

Приготвяне:
Артишокът се почиства като се оставя само сърцевината и се сварява във вода с малко сол и лимонов сок, до готовност, след което се отцежда и се нарязва на филийки. В отделен съд се сваряват и аспержите, в подсолена вода, след което също се отцеждат. Междувременно се приготвя соса като с помощта на блендер се разбиват белтъка, чесъна, зеления лук, шамфъстъка, лимоновия сок, галетата, малко сол и бял пипер и ½ ч.чаша вода. След като сместа стане хомогенна се добавя зехтина – на тънка струйка, при непрекъснато разбиване. Накрая при нужда се доовкусява със сол и пипер. Готовото ястие се сервира като върху чиниите се подреждат парчетата артишок и аспержите, поливат се със сос и се гарнират с чери доматчета.


Ароматни мъфини по средиземноморски

 

Продукти:
1 ½ ч. чаша брашно
1 яйце
1 суп.л. захар
1 пак. бакпувер
1 щипка сол
1 щипка сода
1 ч.л. чесън на прах
1/3 сирене пармезан
½ ч.чаша пресен риган или босилек (нарязан на дребно)
2 суп.л. разтопено краве масло
1 ¼ ч.чаша пълномаслено мляко

 

Приготвяне:
В купа се смесват брашното, захарта, бакпулвера, содата, солта, чесъна, настърганото сирене и ригана (или босилека). Разбърква се добре и се добавя към разбитото в отделна купа яйце, заедно с млякото и разтопеното масло. Получената смес се разпределя във формичките за печене до 2/3-ти от обема им и се пекат в загрята до 200-220°С фурна за 15-20 минути.

 


Киш Лорен

 

Продукти за 6 порции:
200 гр. брашно
100 гр. краве масло
50-100 мл. вода
200 гр. бекон
6 яйца
200 мл. течна сметана
60 гр. сирене
1 домат
1 ч.л. горчица
сол
черен пипер
индийско орехче

Приготвяне:
Брашното се смесва с щипка сол, добавя се маслото, нарязано на дребни кубчета и се разбива с миксер като след около 15-20 секунди се добавя постепенно вода до получаването на твърдо тесто. Готовото тесто се оставя за около 30 минути с дълбока купа, поръсена с брашно на дъното. След това тестото се разпределя с пръсти по дъното и стените на намаслена кръгла тавичка и се запича за около 10 минути в загрята на 200°C фурна. Междувременно бекона се нарязва на малки кубчета, запържва се до златист цвят и се отцежда от мазнината. Яйцата се разбиват заедно със сметаната и подправките и към тях се добавя бекона. Запечената кора се намазва леко с горчица, отгоре се настъргва сиренето, добавят се нарязаните на малки кубчета домати и накрая се излива яйчената смес. Пече се още около 20-25 минути. Готовото ястие се сервира топло, нарязано на триъгълници.


Суфле със сирене

 

Продукти за 6 порции:
4 яйца
300 мл. прясно мляко
40 гр. краве масло (+ още 10 гр. за намазване на формичките за печене)
100 гр. сирене Чедър или Грюер
1 шепа галета
40 гр. брашно
½ ч.л. горчица на прах
2 щипки червен пипер

Приготвяне:
Маслото се разтопява, добавя се брашното, горчицата и червения пипер. Разбърква се добре и се добавя постепенно млякото при непрекъснато бъркане до получаването на гъста смес, след което се отстранява от огъня и се оставя да изстине за 4-5 минути. Добавя се настърганото сирене и жълтъците. В отделна купа се разбиват белтъците на сняг и се добавят към изстиналата гъста смес като се разбърква много внимателно. Формичките за печене се намазват с масло, поръсват се с галета и във всяка една от тях се изсипва смес до запълване на 2/3-ти от обема им. Пече се за 10-12 минути при загрята на 200ºС фурна. Сервира се веднага. 


Пълнени домати с яйца

 

Продукти за 4 порции:
4 домата
2 твърдосварени яйца
200 гр. майонеза
4 листа от маруля
1 стрък зелен лук
магданоз
босилек
сол
черен пипер

Приготвяне:
Доматите се нарязват на филийки, но така, че долната част на домата да остане цяла. Овкусяват се с малко сол. Твърдо сварените яйца също се нарязват на филийки, като двата им края се отстраняват. Всяка филийка домат се издълбава и на всяка издълбана част се поставят филийките яйце. Така красиво оформените домати се сервират гарнирани с овкусената с подправки майонеза и лист от маруля. 


Картофи Буланже

 

Продукти:
1 кг. картофи
100 гр. бекон
3 малки лукчета
1 ч.чаша пилешки бульон
1 суп. л. зехтин или слънчогледово олио
2 стръкчета мащерка
1 дафинов лист
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Беконът се нарязва на малки кубчета и се запържва в дълбок съд заедно с мазнината до златист цвят, след което се добавя нарязания на кръгчета лук, мащерката, дафиновия лист, солта и черния пипер. След като лука се запържи се добавят нарязаните на полумесеци картофи, разбърква се добре и продуктите се заливат с пилешкия бульон. След като заври се захлупва и се пече в загрята на 200ºС фурна за около 30-40 минути. Преди сервиране отстранете дафиновия лист и стръкчетата мащерка.