понеделник, 24 октомври 2011 г.

Суфле със сирене

Продукти за 6 порции:
4 яйца
300 мл. прясно мляко
40 гр. краве масло (+ още 10 гр. за намазване на формичките за печене)
100 гр. сирене Чедър или Грюер
1 шепа галета
40 гр. брашно
½ ч.л. горчица на прах
2 щипки червен пипер

Приготвяне:
Маслото се разтопява, добавя се брашното, горчицата и червения пипер. Разбърква се добре и се добавя постепенно млякото при непрекъснато бъркане до получаването на гъста смес, след което се отстранява от огъня и се оставя да изстине за 4-5 минути. Добавя се настърганото сирене и жълтъците. В отделна купа се разбиват белтъците на сняг и се добавят към изстиналата гъста смес като се разбърква много внимателно. Формичките за печене се намазват с масло, поръсват се с галета и във всяка една от тях се изсипва смес до запълване на 2/3-ти от обема им. Пече се за 10-12 минути при загрята на 200ºС фурна. Сервира се веднага.