вторник, 22 ноември 2011 г.

Испанска коледна нуга Турон


Продукти:
1 ч.чаша мед
1 ч.чаша смлени бадеми
2 жълтъка
1 белтък
1 ч.л. канела
1 щипка настъргана кора от лимон

Приготвяне:
Медът се загрява в купа на слаб огън до около 60ºС. Добавят се смлените бадеми и се отстранява от огъня. Добавят се жълтъците, канелата и лимоновата кора, при непрекъснато бъркане, а след като леко се охлади се добавят и разбитите на сняг белтъци. Получената смес се разстила върху пергаментова хартия на слой, дебел около 1-1,5 см. Върху сместа се поставя втори лист пергаментова хартия, а върху него се поставя дъска за рязане и някаква тежест (например няколко книги). Оставя се да се суши 2-3 дена, след което се реже на форми по избор.