неделя, 6 ноември 2011 г.

Сицилианско плодово руло

Продукти:
2 яйца
250 гр. брашно
½ пак. бакпулвер
130 гр. краве масло
20 гр. краве масло (за намазване на тавичката за печене)
4 суп.л. захар
2 суп.л. прясно мляко
50 гр. сушени фурми
50 гр. сушени смокини
75 гр. сушени кайсии
50 гр. смлени орехи
1 ч.л. индийско орехче
1 суп.л. пудра захар
1 ч.л. канела
Настърганата кора от 1 портокал
Настърганата кора от 1 лимон

Приготвяне:
Брашното се пресява в купа и се размесва с бакпулвера. Добавя се маслото и се стрива до получаването на ронливо тесто. Добавят се 2 суп.л. захар, лимоновата и портокаловата кора и едното яйце и всичко се омесва в маслено тесто. В отделен съд се приготвя плънката като се смесват нарязаните на ситно фурми, смокини и кайсии, смлените орехи и индийското орехче. Добавят се 2 суп.л. захар, второто яйце, 2 суп.л. прясно мляко и се разбърква добре. Тестото се разточва в кръг с дебелина около 1 см., върху него се разстила плънката и се оформя руло, което се поставя с края надолу в предварително намаслена тавичка. Пече се при 180°С за около 35-40 минути, след което се оставя да изстине и се поръсва с пудра захар.