понеделник, 7 ноември 2011 г.

Кейк с моркови


Продукти:
350 гр. моркови
225 гр. краве масло
225 гр. кафява захар
4 яйца
225 гр. крема сирене
4 ч.л. лимонов сок
175 гр. брашно
1 пак. бакпулвер
50 гр. смлени бадеми
125 гр. смлени орехи
10 мл. мед
Фино настърганата кора от ½ портокал

Приготвяне:
Маслото се разбива с помощта на миксер заедно със захарта, добавят се жълтъците, портокаловата кора и 3 ч.л. от лимоновия сок, след което разбъркването продължава с дървена лъжица и се добавят бадемите, 2/3 от орехите и настърганите моркови. Брашното и бакпулвера се размесват в отделна купа, след което се добавят към маслената смес. В отделна купа се разбиват белтъците на твърд сняг и също се добавят към маслената смес, при много внимателно разбъркване. Получената смес се изсипва в предварително намазана с масло и поръсена с брашно форма за кекс и се пече при 180ºС за около 1 час и половина. В случай, че повърхността започне да покафенява, към края на печенето формата може да се покрие с алуминиево фолио. Готовият кейк се оставя да изстине във формата, след което се обръща върху чиния и се намазва с глазурата, приготвена чрез смесването на крема-сиренето, меда и лимоновия сок. Отгоре се поръсва с останалата част от орехите.