неделя, 27 ноември 2011 г.

Пълнени печени ябълки по каталунски


Продукти за 4 порции:
4 ябълки
30 гр. борови семки
50 гр. бадеми
50 гр. орехи
50 гр. стафиди
2-3 сушени смокини
20 гр. краве масло
4 суп.л. мед
120 мл. шери (или друг вид ликьорно вино)

Приготвяне:
Ядките се изпичат и се смилат на едро, след което се запържват в маслото заедно със стафидите и нарязаните на дребно смокини. От всяка ябълка се отрязва горната част за капаче, а долната част се издълбава и се напълва със сместа от ядки и сушени плодове. Отгоре се поливат с вино, поставя се по 1 суп.л. мед и се захлупват с капачетата. Подреждат се в тавичка и се изпичат при 180°С за около 40-45 минути. Готовият десерт се сервира топъл.