сряда, 2 ноември 2011 г.

Бадемов сладкиш


Продукти:
250 гр. печени смлени бадеми
6 яйца
1 ч.чаша захар
Настърганата кора от 1 портокал
Настърганата кора от 1 лимон
4-5 капки бадемова есенция
30 гр. краве масло
20 гр. брашно
Пудра захар

Приготвяне:
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват с половината от захарта до хомогенна смес, добавят се настърганите кори от лимон и портокал, есенцията и смлените бадеми. В отделна купа се разбиват на твърд сняг белтъците с останалата част от захарта, след което се добавят към жълтъчната смес като много внимателно се разбърква. Получената смес се излива в намаслена и поръсена с брашно форма за какс или тавичка и се изпича при загрята до 200ºС фурна за около 35-40 минути. Готовият сладкиш се охлажда и преди сервиране се поръсва с пудра захар.