понеделник, 7 ноември 2011 г.

Шотландски плодов сладкиш


Продукти:
250 гр. брашно
200 гр. стафиди (бели)
200 гр. стафиди (кафеви)
200 гр. краве масло
200 гр. кафява захар
50 гр. бадеми
4 яйца
Кората от ½ лимон
Кората от 1 портокал
½ пак. бакпулвер
3 суп.л. уиски
1 щипка сол

Приготвяне:
Кората от портокал се нарязва на дребно, смесва се със стафидите, заливат се с уискито, покриват се и се оставят да престоят около 12 часа като от време на време се разбъркват. Междувременно маслото се разбива със захарта, добавят се едно по едно яйцата, както и брашното, солта, бакпулвера, накиснатите плодове и настърганата лимонова кора. Получената смес се изсипва в предварително намазана с масло кръгла форма за печене и се пече при 160°С за около 1 час и половина като около 30 минути преди края отгоре се подреждат бадемите. Готовият сладкиш се оставя да изстине във формата, след което се изважда върху чиния.