неделя, 6 ноември 2011 г.

Орехов сладкиш с Рикота


Продукти:
100 гр. печени едросмлени орехи
150 гр. сирене Рикота
150 гр. краве масло
150 гр. захар
5 яйца
40 гр. брашно
50 гр. шоколад (натурален)
5 суп.л. мармалад
1 суп.л. коняк
30 мл. слънчогледово олио
Настърганата кора от 1 портокал

Приготвяне:
Маслото се разбива с 2/3 от захарта. Добавят се жълтъците, портокаловата кора, сиренето и орехите и се разбъркват до хомогенност. В отделен съд се разбиват на твърд сняг белтъците с останалата част от захарта, след което се добавят едновременно с брашното към маслената смес при много внимателно разбъркване. Сместа се изсипва в дълбока кръгла форма за печене, дъното който е предварително намазано със слънчогледово олио и се пече при 180-200°С за около 30-35 минути. Готовият сладкиш се оставя да изстине във формата, след което се изсипва върху чиния и се намазва със смес от мармалада и коняка. Накрая се поръсва с настърган на едро шоколад.