неделя, 27 ноември 2011 г.

Коледно руло с ядки (Бейгли)

Продукти:
За тестото:
- 330 гр. брашно
- 160 гр. краве масло
- 1 ч.л. суха мая за хляб
- 1 яйце
- 160 гр. заквасена сметана
- 50 гр. захар
- 1 щипка сол
За плънката:
- 200 гр. смлени орехи
- 150 мл. вода
- 130 гр. захар
- кората от 1 лимон
- 4 суп.л. стафиди

Приготвяне:
Жълтъците, маслото, сметаната и захарта се разбиват с миксер. Добавят се брашното и маята и се замесва тесто, което се оставя да отлежи в хладилник около 12 часа. Тестото се изважда от хладилника и се оставя да стои на стайна температура още 1-2 часа. Междувременно се прави плънката: водата и захарта се кипват, след което се отстраняват от огъня, добавят се орехите, стафидите и настърганата кора от лимон. Плънката се оставя да изстине, след което се разделя на 2 части. Отпочиналото тесто също се разделя на 2 части и от всяка една от тях се разточва лист с дебелина около 0,5 см. Върху всеки лист се поставя плънка и се завива на руло. Двете рула се поставят върху намаслена тавичка за печене, намазват се с разбитото яйце и се пекат при 200°С за около 35-40 минути. Готовото руло се сервира охладено, нарязано на парчета с дебелина около 1 см.