неделя, 11 декември 2011 г.

Чакчука (шакшука)


Продукти:
4 яйца
3 домата
1 картоф
2 чушки (1 зелена и 1 червена)
1 глава лук
3 суп.л. зехтин
3 скилидки чесън
2 суп.л. червен пипер
Магданоз
Сол
Черен пипер
Варен ориз (за гарнитура)

Приготвяне:
Лукът и чесънът се нарязват на дребно и се запържват в мазнината заедно с червения пипер. Добавят се обелените и нарязани на кубчета домати, чушки и картофи, овкусява се със сол и черен пипер, добавя се около 1 – 1 ½ ч.чаша вода и се вари на бавен огън около 15-20 минути. Добавят се едно по едно яйцата като за всяко едно от тях се прави кладенче, за да останат цели. Съдът се покрива с капак и се задушава още около 10 минути до побеляване на яйцата. Готовото ястие се сервира топло, поръсено с прясно нарязан магданоз и гарнирано с варен ориз.