събота, 10 декември 2011 г.

Италиански коледен козунак Панетоне (Panettone)


Продукти:
500 гр. брашно
2 яйца
50 гр. кристална захар
7 гр. (1 пакетче) суха мая за хляб
120 гр. кисело мляко
240 мл. вода
35 гр. светли стафиди
35 гр. тъмни стафиди
Настъргана кора от 1 лимон
Пудра захар (за поръсване)
1 ванилия
1 щипка сол

Приготвяне:
Водата се затопля до около 45ºС, в нея се разтварят маята и захарта и се оставят за около 10 минути. В отделна купа се разбиват яйцата заедно с киселото мляко, ванилията, лимоновата кора и солта. Добавя се маята и получената смес се изсипва в предварително подготвеното кладенче в пресятото брашно. Замесва се тесто като се добавя постепенно брашното, а накрая се добавят и стафидите. Тестото се оформя на топка и се оставя да втасва на топло място за около 1-2 часа. Подготвя се формата за печене – една по-голяма или няколко по-малки, като дъното и стените се покриват с хартия за печене. Във формата/формите се поставя тесто и се пече при 180ºС за около 40-45 минути. Готовият сладкиш се оставя да се охлади и се поръсва с пудра захар.