събота, 12 ноември 2011 г.

Супа от карфиол (Karfiolleves)


Продукти:
1 глава карфиол (около 700 гр.)
2 моркова
1 глава лук
2 кубчета зеленчуков бульон
1 връзка магданоз
1 дафинов лист
1 суп.л. брашно
200 мл. течна сметана
2 суп.л. лимонов сок
сол
черен пипер

Приготвяне:
Карфиолът се почиства и се накъсва на розички. Добавят се нарязаните на дребно лук, моркови и по-голямата част от магданоза, кубчетата бульон и дафиновия лист, заливат се с 1 литър гореща вода и се варят на слаб огън за около 10-15 минути. В отделна купичка се смесват сметаната и брашното, добавят се 2-3 лъжици от горещата супа и след това течността се излива към супата на тънка струйка, при непрекъснато бъркане. Вари се още 2-3 минути, след което се овкусява с лимоновия сок, солта и черния пипер. Накрая дафиновият лист се отстранява. Готовата супа се сервира топла, поръсена с магданоз.