неделя, 27 ноември 2011 г.

Сьомга със зелен сос по испански


Продукти за 4 порции:
4 филета сьомга
250 гр. зелени чушки
1 глава лук
4 скилидки чесън
Сокът от 1 лимон
250 мл. сухо бяло вино
250 мл. рибен бульон
1 връзка магданоз
4 суп.л. зехтин
1 лимон (за гарниране)
Варен ориз или пържени картофи (за гарниране)
Сол

Приготвяне:
Филетата сьомга измиват, подсушават се с кухненска хартия, поръсват се със сол, поливат се с лимоновия сок и се оставят да се мариноват за 15-20 минути. Междувременно лукът и чушките се почистват, нарязват се на дребно и се задушават в половината от мазнината. Добавя се виното и бульона и се оставя да ври на бавен огън около 10-15 минути. Около 5 минути преди края се добавя и нарязания на дребно магданоз и сосът се пасира. В отделен тиган се загрява останалата част от мазнината и в нея се запържват обелените скилидки чесън, след което се изваждат и в същата мазнина се изпържват филетата сьомга до готовност. Готовото ястие се сервира като на дъното на чинията се поставя от соса, върху него – филетата сьомга и по 1 скилидка чесън и се гарнира с резенче лимон и варен ориз или пържени картофи.