вторник, 25 октомври 2011 г.

Немски коледни сладки Лебкухен

Продукти:
250 гр. мед
250 гр. кафява захар
100 гр. краве масло
400 гр. брашно
100 гр. смлени бадеми
1 яйце
1 пак. бакпулвер
1 суп.л. какао на прах
1 ч.л. канела
1 ч.л. карамфил
½ ч.л. индийско орехче
½ ч.л. джинджифил
½ ч.л. кардамон

Приготвяне:
Медът, маслото и захарта се загряват на слаб огън до разтопяването на захарта, след което се оставя да изстине. След това се добавя брашното, бакпулвера, смлените бадеми, яйцето и всички подправки. Замесва се тесто, което се оформя на топка и се поставя в намазнен найлонов плик или фолио и се оставя да престои в хладилник поне едно денонощие, за да се обединят ароматите. След това се разточва (около 1см.) върху поръсен с брашно плот и се отрязват сладки с кръгла форма, звездички или с други формички и се пекат в загрята на 180˚С фурна, за около 15 минути. Готовите сладки Лебкухен се съхраняват в затворен съд.