сряда, 26 октомври 2011 г.

Тирамису

Продукти:
- 500 гр. сирене Маскарпоне
- 100 гр. захар
- 4 яйца
- 60 бр. бишкоти
- 200 мл. кафе еспресо (студено)
- 100 мл. ликьорно вино Марсала
- Какао на прах (за поръсване)
- Настърган черен шоколад (за поръсване)

Приготвяне:
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват в голяма купа заедно със захарта, на водна баня, до получаването на кремообразна гъста смес, след което се купата се отстранява от водната баня и се добавя сиренето Маскарпоне. Към получената смес се добавят разбитите на твърд сняг белтъци. Полученият крем Тирамису се разбърква внимателно с дървена лъжица.
След това с 1/3 от бишкотите се покрива дъното на стъклена купа или форма за торта. Поливат се с половината от кафето и върху тях се полива 1/3 от крема Тирамису. Следва слой от бишкоти, но този път полети с вино Марсала, след това втори слой крем, отново бишкоти, напоени с останалата половина от кафето и отново слой крем. Най-отгоре се поръсва с какао и настърган черен шоколад. Готовият сладкиш се поставя в хладилник за около 3-4 часа, за да се обединят ароматите. Сервира се охладен.