понеделник, 24 октомври 2011 г.

Френска рибна яхния с червено вино

Продукти:
1 кг. филета от сладководна риба (шаран, пастърва или змиорка)
150 гр. пушена сланина
1 скилидка чесън
3 глави лук
150 гр. малки лукчета
150 гр. гъби (печурки)
120 мл. сметана
3 суп.л. брашно
40 гр. краве масло
250 мл. пилешки бульон
50 мл. ром
500 мл. червено вино
Сол
Черен пипер
Магданоз

Приготвяне:
Филетата се нарязват на парчета, поръсват се със сол и черен пипер, овалват се в брашно и леко се запържват в мазнината, след което се изваждат и в същата мазнина се задушават за около 10 минути на слаб огън нарязаната на ивици сланина, нарязания на ситно лук и обелените цели малки лукчета. Добавят се нарязаните на филийки печурки и се задушава още около 5 минути. Добавя се рома и по желание може да се фламбира, след което се добавя червеното вино, бульона, чесъна и сметаната и се оставя да ври на тих огън 5-6 минути. Останалото брашно се разрежда с вода и се добавя на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Накрая се добавят филетата риба и се оставя за още 5-6 минути. Готовото ястие се сервира топло, гарнирано с прясно нарязан магданоз и с чеснови хлебчета или франзела.