сряда, 26 октомври 2011 г.

Спецатино кон патате (Задушено телешко с картофи)

Продукти за 4 порции:
900 гр. телешко месо
450 гр. картофи
1 голяма глава лук
200 гр. бейби моркови
30 гр. доматено пюре
3 дафинови листа
1 кубче телешки бульон
3 суп.л. зехтин
Брашно (за паниране)
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Месото се нарязва на кубчета, панира се в брашно и се запържва в дълбок тиган в силно нагорещена мазнина, след което се изважда. В същата мазнина се задушават нарязания на дребно лук и морковите, след което месото се връща в тигана и се налива половин литър вода. Добавя се кубчето бульон, доматеното пюре, дафиновите листа и се оставя да ври на бавен огън за около 1 час (до омекване на месото), след което се добавят предварително сварените и нарязани на четвъртинки картофи и се овкусява със сол и черен пипер. Вари още 10-15 минути, след което дафиновите листа се отстраняват. В Италия това ястие се сервира с полента (италиански качамак).