понеделник, 24 октомври 2011 г.

Крем Каталана

Продукти:
500 мл. прясно мляко
4 жълтъка
7 суп.л. захар
кора от 1 лимон
1 канелена пръчка
1 суп.л. индийско орехче

Приготвяне:
Млякото се кипва заедно с лимонената кора и канелената пръчка за около 8-10 минути, след което лимонената кора и канелената пръчка се изваждат. В отделен съд жълтъците се разбиват, добавя се половината от захарта, индийското орехче и 3-4 лъжици от топлото мляко и се излива в млякото на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Получената смес се нагрява отново за 5-6 минути като се бърка непрекъснато, до получаването на гъста, еднородна маса, след което се пълни във формички за печене. Оставя се да се охлади и сгъсти и преди сервиране всяка порция се поръсва с останалата част от захарта и индийско орехче и се пече при силно загрята фурна на горен реотан за няколко минути, докато се карамелизира захарта.