понеделник, 24 октомври 2011 г.

Класическо Рататуи

Продукти за 6 порции:
500 гр. патладжан
500 гр. тиквички
500 гр. чушки (червени и зелени)
500 гр. домати
3 глави лук
2 скилидки чесън
зехтин
1 дафинов лист
1 стръкче мащерка
сол
черен пипер

Приготвяне:
Патладжаните, тиквичките и чушките се измиват, почистват и се нарязват на филийки. Патладжаните се запържват леко от двете страни, след което се изваждат, поръсват се със сол и черен пипер, а в същата мазнина се изпържват последователно тиквичките и чушките, които след това също се поръсват със сол и черен пипер. Отделно се запържва нарязания на дребно лук за около 5 минути, добавят се нарязаните на кубчета домати и запържените зеленчуци. Разбърква се внимателно, добавя се дафиновия лист и мащерката и се оставя да се задушава на бавен огън за около 30 минути. Накрая се добавя счукания чесън и се доовкусява със сол и черен пипер ако има нужда. Готовото ястие се сервира топло.