вторник, 25 октомври 2011 г.

Салата от патладжани и домати

Продукти за 4 порции:
1 патладжан (около 250 гр.)
1 куб. бульон (телешки, пилешки или зеленчуков)
½ глава лук
4 суп.л. лимонов сок
3 суп.л. зехтин
100 гр. шунка или пилешко филе
50 гр. синьо сирене
10-12 черни маслини
4-5 червени домата
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Патладжанът се почиства, обелва, измива, нарязва се на малки кубчета и се вари заедно с кубчето бульон за около 8-10 минути. Към сварения и отцеден патладжан се добавят лимоновият сок, зехтина и се овкусява със сол и черен пипер. Охлажда се за около 10-15 минути и се добавя нарязания на дребно лук. Салатата се разбърква внимателно и се сервира гарнирана с нарязаните на филийки домати и целите маслини, красиво подредени покрая на чинията. Накрая се поръсва с натрошено синьо сирене (по желание).