сряда, 26 октомври 2011 г.

Патладжани Пармиджано

Продукти за 4 порции:
- 4 големи патладжана
- 50 гр. брашно
- Зехтин или слънчогледово олио
- 200 гр. моцарела
- 700гр. домати от консерва
- 25 гр. краве масло
- 2 стръка зелен лук
- 1 щипка захар
- Черен пипер
- Сол
- Босилек
- Пармезан

Приготвяне:
Патладжаните се измиват, отрязват се двата им края и се обелват на ивици така че да се редуват светла и тъмна ивица. Нарязват се на тънки филийки, посоляват се и се оставят около 1-2 часа, за да се отдели течността и горчивата съставка от тях и да не поемат много мазнина при пържене. След това се измиват, подсушават се с кухненска хартия и се овалват в брашно. Филийките патладжан се изпържват в сгорещената мазнина, след което се поставят върху кухненска хартия, която да абсорбира излишната мазнина.
За приготвяне на соса: В масло се задушава нарязания на дребно лук за около 3-4 минути. Добавят се нарязаните на дребно домати, овкусява се със сол, захар, босилек и черен пипер и се разбърква добре. Сосът се вари около 20-30 минути, докато се сгъсти. След това с част от соса се прави тънк слой (около 1см.) в тавичка, върху него се подреждат изпържените филийки патладжан. Върху всяка филийка се поставя настърган пармезан и парченце моцарела и с лъжица се поливат с останалия сос. Така подреденото ястие се пече на около 200° градуса за около 20-30 минути. Готовото ястие може да се консумира веднага или да се охлади, да се покрие с фолио и да се замрази за консумация през следващите няколко дни.