понеделник, 24 октомври 2011 г.

Пиле с червено вино (Coq au Vin)

Продукти за 6 порции:
1 пиле (около 1,5 кг.)
350 мл. червено вино (за предпочитане бургундско)
100 гр. бекон
250 гр. гъби
200 гр. малки глави лук
3 скилидки чесън
2 моркова
слънчогледово олио
краве масло
мащерка
1 дафинов лист
магданоз
сол
черен пипер
варени картофи или варен ориз

Приготвяне:
Пилето се нарязва на порционни парчета и се маринова с виното, лукчетата, почистените и нарязани на едро моркови и подправките. Оставя се да престои в хладилник за около 12 часа, след което пилето и зеленчуците се отцеждат, а виното се слага настрана. Пилето се запържва в малко мазнина до златист цвят, след което се добавят намачканите скилидки чесън и маринованите зеленчуци. Добавя се виното, овкусява се със сол и черен пипер и се вари на бавен огън за 1-2 часа - до пълна готовност на пилето. 10 минути преди края се добавят запържения бекон и задушените гъби. Готовото ястие се сервира топло, поръсено с магданоз и гарнирано с варени картофи или задушен ориз.