1 ч. чаша течна сметана
2 суп.л. заквасена сметана
1 малка тиква
1 ½ суп.л. краве масло
½ глава лук
2 ч. чаши вода
1 кубче телешки бульон
Магданоз
Сол
Черен пипер
Индийско орехче
Продукти:
Течната и заквасената сметана се размесват до хомогенна смес и сместа се оставя да престои едно денонощие на стайна температура. Тиквата се почиства, измива и се нарязва на малки кубчета, добавя се маслото и нарязания на дребно лук и се задушава за 3-4 минути, след което се добавя водата и кубчето бульон и се вари на бавен огън за около 25-30 минути. След това се пасира и се добавя сметановата смес. Нагрява се леко, без да кипва, подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче. Готовата супа се сервира топла, поръсена с нарязан на дребно маданоз.
Течната и заквасената сметана се размесват до хомогенна смес и сместа се оставя да престои едно денонощие на стайна температура. Тиквата се почиства, измива и се нарязва на малки кубчета, добавя се маслото и нарязания на дребно лук и се задушава за 3-4 минути, след което се добавя водата и кубчето бульон и се вари на бавен огън за около 25-30 минути. След това се пасира и се добавя сметановата смес. Нагрява се леко, без да кипва, подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче. Готовата супа се сервира топла, поръсена с нарязан на дребно маданоз.