понеделник, 24 октомври 2011 г.

Френска лучена супа

Продукти за 6 порции:
6 големи глави лук
75 гр. краве масло
1 ч.чаша сухо бяло вино
2 л. телешки или пилешки бульон
1 суп.л. брашно
сол
черен пипер
4 филии пълнозърнест хляб (или 1 франзела)
400 гр. сирене Груер или Чедър


Приготвяне:
Лукът се почиства, измива, нарязва се на филийки и се задушава в половината от маслото до златист цвят. Добавя се виното и се вари докато течността намали обема си с 1/3-та. Добавя се бульона и се вари за около 30 минути. Отделно леко се запържва брашното в останалата част от маслото, към него се добавя постепенно от горещата супа и след това сместта се добавя към супата на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Овкусява се със сол и черен пипер, след което се разпределя в
огнеупорни купички. Купичките супа се покриват с препечени филийки пълнозърнест хляб (или франзела) и се посипват обилно с настърганото сирене. Пекат се на загрята на горен реотан фурна за около 10-15 минути, докато сиренето придобие златист цвят. Така приготвената лучена супа се поднася топла.