понеделник, 24 октомври 2011 г.

Зарзуела

Продукти:
1 сварен омар
24 пресни миди
1 голям морски дявол (без главата)
225 гр. калмари (нарязани на кръгчета)
12 сурови скариди
300 мл. рибен сос
500 гр. домати
2 глави лук
4 скилидки чесън
2 суп.л. смлени бадеми
1 суп.л. брашно
6 суп.л. зехтин
2 суп.л. коняк
2 дафинови листа
1 ч.л. червен пипер
½ ч.л. чили на прах
1 малка връзка магданоз
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Омарът се разделя за 2 части по дължина и се почиства от вътрешностите и щипките. Мидите и морския дявол също се почистват. Морския дявол се нарязва на три части, овалва се в брашно и се изпържва, след което се изважда и в същата мазнина се изпържват оваляните в брашно калмари и скаридите. В отделен тиган се задушават нарязания на дребно лук и счукания чесън за около 3 минути, след което се залива с коняка и по желание се фламбира. Добавят се обелените и нарязани на едро домати, дафиновия лист, червения пипер, чилито и рибения сос и се задушава на слаб огън за 4-5 минути. Добавят се мидите и се оставят за още 3-4 минути, след което неотворените се отстраняват. Добавят се счуканите бадеми и сеовкусява със сол и черен пипер. Всички риби и омара се поставят в голяма огнеопорна форма, върху тях се излива получения сос и се пече за 5-10 минути. Готовото ястие се сервира веднага.