понеделник, 24 октомври 2011 г.

Кремсупа от кестени

Продукти за 6 порции:
1 кг обелени кестени
4 стръка праз (бялата част)
50 гр. краве масло

1 стрък целина
1 картоф
4 моркова
3 суп.л. заквасена сметана
100 мл вино (марсала или вермут)
сол
черен пипер
индийско орехче
кротони

Приготвяне:
Празът се почиства, нарязва се на ситно и се задушава в маслото. Добавят се нарязаните на ситно целина, картоф и морков и кестените, след което се поливат с около 2 литра вода и се овкусяват със солта и черния пипер. Вари се на тих огън около 30-40 минути, след което се добавя виното и индийско орехче на вкус. Оставя се да ври още 4-5 минути и се пасира с блендер. Готовата супа се сервира с ½ суп. л. заквасена сметана (за всяка една от порциите) и кротони.