понеделник, 24 октомври 2011 г.

Еклери

Продукти:
5 яйца
500 мл. течна сметана
120 гр. шоколад
70 гр. краве масло
150 гр. брашно
1 суп.л. захар
1 щипка сол
250 мл. вода

Приготвяне:
В дълбок тиган се смесват водата, захарта, солта и маслото. Когато заври се добавя брашното като се бърка интензивно с дървена лъжица докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Оставя се малко да изстине за 3-4 минути и се добавят последователно яйцата при енергично бъркане. Готовото тесто се поставя в шприц с форма на голяма звезда и се оформят ленти около 10 см. върху тавичка, покрита с леко намазнен пергамент. Пекат се на около 180-200ºС за около 20-25 минути, след което се оставят да изстинат, Междувременно се разбива сметаната до получаването на гъста и пухкава смес. Изстиналите еклери се разполовяват по дължина и по средата се шприцова сметана. Отгоре се украсяват с разтопен шоколад.