500 гр. праз (от бялата част)
500 гр. картофи
50 гр. краве масло
250 мл. заквасена сметана
½ ч.л. индийско орехче
Сол
Приготвяне:
Картофите и празът се измиват, почистват и се нарязват на дребни кубчета. Празът се задушава в маслото на бавен огън до златист цвят (около 15 минути). Добавят се 1,5 литра вода, сол, кубчетата картофи и се вари на слаб огън още около 30 минути, след което се пасира и се овкусява с индийско орехче и сол на вкус. Добавя се сметаната, разбърква се добре и след като изстине напълно се слага в хладилника. Готовата супа се сервира студена.
Картофите и празът се измиват, почистват и се нарязват на дребни кубчета. Празът се задушава в маслото на бавен огън до златист цвят (около 15 минути). Добавят се 1,5 литра вода, сол, кубчетата картофи и се вари на слаб огън още около 30 минути, след което се пасира и се овкусява с индийско орехче и сол на вкус. Добавя се сметаната, разбърква се добре и след като изстине напълно се слага в хладилника. Готовата супа се сервира студена.