понеделник, 24 октомври 2011 г.

Бьоф Бургиньон

Продукти за 6 порции:
1,5 кг. говеждо месо за готвене
150 гр. бекон
4 моркова
1 глава лук
500 гр. гъби
2 стръка целина
500 мл. червено вино
2 ч.чаши телешки бульон
25 гр. брашно
4 суп.л. зехтин или слънчоследово олио
25 гр. краве масло
1 малка връзка магданоз
1 щипка мащерка
1 скилидка чесън
15 малки лукчета
сол
черен пипер

Приготвяне:
Беконът се нарязва на малки ивички и се бланшира във вряща вода за 10 минути, след което се отцежда. Отцеденият бекон се запържва в дълбок тиган с мазнината за 2-3 минути и след като се отстрани в същата мазнина се запържва и нарязаното на кубчета (около 5см.) говеждо месо до златист цвят. Месото също се отстранява и в същата мазнина се задушават нарязания на ситно лук и целина и  нарязаните на филийки моркови за 2-3 минути, след което се отцеждат и мазнината от тигана се изхвърля. В същия тиган се смесват кравето масло и брашното до получаването на еднородна смес, след което се добавят бекона, месото и зеленчуците, овкусява се със сол и черен пипер, разбърква се добре и се добавя виното и достатъчно бульон за покриването на продуктите. След това се добавят почистените лукчета, почистената и смачкана скилидка чесън, нарязан на ситно магданоз и мащерката. Захлупва се с капак и се оставя да ври на много тих огън за около 3 часа или до пълна готовност на месото. Накрая се добавят нарязаните на филийки и задушени в масло гъби. Готовото ястие се сервира топло, украсено с магданоз и обичайно се гарнира с варени или сотирани картофи.