понеделник, 24 октомври 2011 г.

Крем Брюле

Продукти за 6 порции:
500 мл. пълномаслена течна сметана
100 гр. кристална захар
5 суп.л. кафява захар
3 жълтъка
2 цели яйца
1 ванилия

Приготвяне:
Яйцата заедно с жълтъците и кристалната захар се разбиват до побеляване. Сметаната се довежда до кипене, след което на тънка струйка се добавя към жълтъците, при интензивно разбъркване. Добавя се ванилията, разбърква се добре и се разлива в огреупорни купички до 2/3 от обема им. Пече се на водна баня за около 1 час при загрята на 150°С фурна, след което купичките се изваждат от водата и се охлаждат. Пълна готовност е постигната когато центъра на купичките спре да се люлее. Преди сервиране всяка купичка се поръсва с кафява захар и се карамелизира с готварска горелка.