вторник, 25 октомври 2011 г.

Печено заешко по Тюрингски

Продукти за 4 порции:
1 заек
100 гр. пушена сланина
2 суп.л. слънчогледово олио
1 морков
1 целина
½ стрък праз
2 стръка зелен лук
2 суп.л. горчица
3 суп.л. кетчуп
1 дафинов лист
1 кубче телешки бульон
200 мл. сухо червено вино
1 щипка риган
Сол
Черен пипер

Приготвяне:Заекът се нарязва на порционни парчета, овкусява се със сол, черен пипер и горчица и се оставя в хладилник за около 1 ден. След това парчетата се запържват заедно с нарязаната на кубчета сланина до златист цвят, добавят се нарязаните на дребно лук, моркови, целина и праз, които също се запържват, всички продукти се заливат с около половин литър вода, добавя се и кубчето бульон и и ригана и се оставя да ври на бавен огън за около 2 часа до готовност на месото. Парчетата заешко се изваждат внимателно, към получения сос се добавя виното и се пасира. Готовото ястие се сервира топло.