вторник, 25 октомври 2011 г.

Кремсупа от картофи и праз

Продукти за 4 порции:
750 гр. картофи
2 моркова
2 стръка праз
200 гр. шарена сланина
100 гр. шунка
1 суп.л. разтопено краве масло
1 литър зеленчуков бульон
125 мл. течна сметана
2 суп.л. заквасена сметана
1 връзка зелен лук
1 ч.л. риган
2 дафинови листа
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Сланината се нарязва на малки кубчета и се запържва заедно с маслото. Добавят се нарязаните на кубчета картофи и моркови и нарязания на дребно праз и се овкусява със сол, черен пипер, риган и дафинов лист. Залива се с бульона и се оставя да ври на бавен огън около 20 минути, след което дафиновия лист се отстранява и се добавя течната сметана. Половината от зеленчуците се отделят настрана, а другата половина се пасират и след това пасираните и непасираните зеленчуци се смесват. При нужда се доовкусява. Готовата супа се сервира гарнирана със заквасена сметана, нарязана на кубчета шунка и нарязан на дребно зелен лук.