неделя, 6 ноември 2011 г.

Октопод във винен сос


Продукти:
1 кг. октопод
500 гр. лук
2 дафинови листа
500 гр. домати
5 скилидки чесън
150 мл. червено вино
4 суп.л. зехтин
1 ч.л. захар
2 суп.л. оцет
1 ч.л. захар
магданоз
розмарин

Приготвяне:
Октоподът се сварява на тих огън (за около 1 час) заедно с ¼ от лука и дафиновите листа, след което се изчиства, отделя се частта около устата, нарязва се на парчета и се запържва в мазнината за 3-4 минути. Добавя се останалия лук, нарязан на кръгчета, чесъна, обелените и нарязани на едро домати, захарта, виното и оцета и се оставя да ври до сгъстяване на соса и омекване на октопода (около 1,5 часа). Готовото ястие се сервира топло, поръсено с прясно нарязан магданоз и розмарин.