неделя, 6 ноември 2011 г.

Спагети Болонезе


Продукти:
500 гр. спагети
650 гр. кайма
400 гр. домати
4 суп.л. сирене Пармезан
100 гр. бекон
2 суп.л. зехтин
1 глава лук
1 морков
1 стрък целина
4 скилидки чесън
2 суп.л. доматено пюре
½ ч.чаша сухо червено вино
1 ½ ч чаша телешки бульон
2 суп.л. заквасена сметана
1 щипка захар
Магданоз
Риган
Босилек
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Спагетите се сваряват в подсолена вода, след което се отцеждат и се покриват с капак, за да се запазят топли. Междувременно се приготвя соса като в зехтина се запържва нарязания на кубчета бекон, добавят се нарязаните на дребно лук, чесън, моркови и целина и каймата. Задушава се около 8-10 минути като се разбърква, за да стане каймата на малки топчета. Добавят се обелените и нарязаните на дребно домати, доматеното пюре и бульона и се овкусява със сол, черен пипер, захар, риган и босилек. Оставя се да ври на слаб огън около 30-40 минути, след което се сваля от огъня и се добавя сметаната и нарязания на дребно магданоз. Готовите спагети се поднасят залети със сос и поръсени с настърган пармезан.