петък, 4 ноември 2011 г.

Телешко с лук (Stifado)


Продукти:
1 кг. телешко месо
600 гр. малки лукчета
4 суп.л. зехтин
4 суп.л. слънчогледово олио
½ ч.л. розмарин
4 ч.чаши вода
2 суп.л. доматено пюре
3 суп.л. оцет
100 мл. червено вино
½ ч.л. канела
1 ч.л. захар
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Месото се нарязва на кубчета и се запържва в зехтина до златист цвят. Добавя се оцета и виното, както и доматеното пюре, розмарина, канелата и водата. Покрива се с капак и се вари на бавен огън около 1 час. В отделен съд почистените лукчета се задушават в слънчогледовото олио за около 10-15 минути, след което се добавят към месото, добавя се захарта и се вари още около 30 минути, до омекване на лукчетата. Готовото ястие се сервира топло.