сряда, 2 ноември 2011 г.

Задушени кралски скариди


Продукти:
20 бр. кралски скариди
3 суп.л. хайвер от сьомга
100 гр. краставица
150 гр. течна сметана
2 суп.л. краве масло
1 суп.л. зехтин
1 глава лук
1 домат
1 кубче зеленчуков бульон
2 суп.л. бял вермут (за предпочитане френски)
Копър
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Скаридите се обелват, главите им се отделят, вътрешностите се почистват като се прави разрез откъм гърба, а опашките се оставят цели. Измиват се, подсушават се и се оставят настрани. Краставицата се обелва, разрязва се по дължина, почиства се от семките и се нарязва на едри полумесеци, след което се бланшира в кипяща, леко подсолена вода за около 3-4 минути, прецежда се и също се оставя настрани. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в зехтина и маслото до прозрачност, добавя се обеления и нарязан на ситно домат, кубчето бульон и малко вода, вермута и скаридите. Оставят се да се задушат за около 10 минути на слаб огън, след което се добавя сметаната и нарязания на ситно копър. След като се сгъсти соса се овкусява със сол и черен пипер. Накрая се добавят бланшираните полумесеци краставица и хайвера от сьомга. Готовото ястие се сервира топло, украсено с клонче копър.