понеделник, 7 ноември 2011 г.

Кремсупа от аспержи


Продукти за 4 порции:
25 стръка аспержи (с дължина около 8 см.)
1 литър пилешки бульон
200 гр. грах
30 гр. краве масло
30 гр. брашно
150 мл. прясно мляко
6 суп.л. пълномаслена сметана
1 ч.л. захар
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Аспержите се нарязват на по три равни части и се сваряват в малко вода за около 10 минути. Добавя се пилешкия бульон, граха, захарта и се вари до готовност на всички зеленчуци, след което се пасира. В отделен съд се разтопява маслото, добавя се брашното и прясното мляко при непрекъснато бъркане. Разрежда се с 4-5 лъжици от супата и получената смес се излива към супата на тънка струйка отново при непрекъснато бъркане. При нужда супата се пресява, за да стане финна и хомогенна. Накрая се овкусява със сол и черен пипер. Готовата супа се сервира топла, гарнирана със сметана.