петък, 4 ноември 2011 г.

Задушен патладжан с картофи


Продукти за 4 порции:

400 гр. патладжан
800 гр. картофи
3 глави лук
600 гр. домати
1 връзка магданоз
8 суп.л. зехтин
2 ч.чаши вода
4 суп.л. брашно
Сол

Приготвяне:
Патладжаните се нарязват на кубчета заедно с кората и се накисват във вода за около 30 минути, след което се отцеждат, посоляват се, овалват се в брашно и се запържват в половината от мазнината до златисто-кафяв цвят. Отцеждат се върху кухненска хартия и се оставят настрана.
Междувременно се приготвя соса като доматите се обелват и се нарязват на кубчета, добавят се нарязаните на дребно лук и магданоз и се задушават заедно с водата и останалата част от мазнината за около 10-15 минути. Добавят се нарязаните на кубчета картофи, овкусява се със сол и се вари още 20-25 минути, до готовност на всички продукти. Накрая се добавят патладжаните, разбърква се внимателно и се вари още 5-6 минути. Готовото ястие се сервира топло.