четвъртък, 24 ноември 2011 г.

Пиле със сушени сливи по испански

Продукти:
1 цяло пиле
150 гр сушени сливи
50 гр. стафиди
2 глави лук
3 домата
20 гр. бадеми
40 гр. борови семки
1 ч.чаша бяло вино
7-8 суп.л. зехтин
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Сушените сливи и стафидите се накисват в топла вода за около 20 минути, след което се изстискват и се оставят настрана. Междувременно пилето се нарязва на порционни парчета, измива се, подсушава се с кухненска хартия, овкусява се със сол и черен пипер и се запържва в дълбок тиган заедно с мазнината до златист цвят. Парчетата пиле се изваждат и в същия тиган се запържват за няколко минути сливите, стафидите и боровите семки, след което също се изваждат. Отново в същата мазнина се задушават нарязаните на дребно лук и домати. Добавя се малко вода, както и пилето, сливите, стафидите и боровите семки и се оставя да ври на слаб огън около 35-40 минути, до готовност на пилето. Около 10-15 минути преди края се добавят накълцаните на дребно бадеми и виното. Готовото ястие се сервира топло.